Home Talk to Me Irex introduceert DR1000 E-reader, A4, batterijen 1 week, 599! Sterk?

0 4109

IrexTechnologies verraste mij gisteren met de DR1000, een E-book reader met een A4 scherm wat prachtig en goed leesbaar is en net zo leest als papier. De nieuwe DR1000 heeft een prima batterijduur van een week, je kunt er gemakkelijk PDF-documenten op lezen, de prijs begint bij 499 euro inclusief btw. Het product is niet echt bedoeld voor de consumentenwereld maar eerder voor business: de 10.000 pagina’s die de gemiddelde kantoormedewerker per jaar gebruikt (en waarvan 50 procent) de volgende dag in de prullenbak ligt) kun je met de DR1000 gemakkelijk meenemen en lezen. Volgens Irex is het apparaat beresterk en kan het gewoon op de grond vallen zonder kapot te gaan. Hmm… Ik vind hem mooi. Nu nog bedrijven die er een dienst mee combineren.

Irex was een echte innovator in 2006 toen ze als ex-Philips spinout hun Iliad reader introduceerden. De Iliad had een mooi scherm met elektronische inkt (E-ink), wifi en als unieke feature dat je er op kon schrijven. Toen volgde een tijdje weinig nieuws. In 2007 kwam NRC met een krant op de Iliad. De Iliad vond ik onhandig omdat de batterijduur maar een dagje was, het opstarten een paar minuten duurde, er wel wifi ingebouwd was, maar je hem niet kon gebruiken om zelf documenten erop te zetten. Hij was ook vrij traag in het wisselen van de pagina’s en ik vond het formaat onhandig. Te groot om makkelijk in je jas mee te nemen en te klein om een A4 op te lezen. De Amazon kindle was voor mij de perfecte uitvoering (er zijn in korte tijd 250.000 verkocht de gebruikers zijn super enthousiast.

De DR1000 gaat een stap verder en fixed de meeste van deze problemen. Een giga groot scherm van 10.2 inch maakt het mogelijk om grote documenten te lezen. Het heeft een geweldige batterijduur, even een uurtje aan de mini USB en je kunt er weer een weekje mee werken. Het start binnen een paar seconden op en de pagina’s zijn zeer helder en naar de volgende pagina, dat gaat in een fractie van een seconde.

Irex heeft een b2b-focus en wil vooral andere uitgevers en bedrijven inspireren om er eindproducten mee te maken. Zoals de Kindle van Amazon komt met de Kindle store (een prachtig soort iTunes waar je 160.000 boeken kunt proberen (de eerste 40 pagina’s zijn gratis) en daarna kopen voor 50 procent van de normale prijs), zo zou Bol.com hiermee een product moeten maken voor de Nederlandse markt, het liefst gesponsord zodat je het voor 200 euro zou kunnen krijgen. In de USA nemen bedrijven dit soort risico’s zonder problemen maar hier is dit gesponsorde model alleen in de mobiele telecommarkt een succes geworden.

De basis versie is dus 499 euro. Daarmee kun je alle documenten lezen met de knoppen aan de zijkant. Voor 599 euro incl btw heb je een versie met een styles waardoor je kunt krassen, schrijven en zoeken in documenten door het virtuele toetsenbord.

Irex kondigde ook aan dat ze een nieuwe ronde hebben opgehaald van Main Capital. In 2007 kregen ze 6 miljoen euro. Hoeveel ze deze keer kregen wordt niet vermeld, dat betekent meestal dat het om een klein bedrag gaat.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel