Home Vincent's Column Ik kocht voor deze zomer een LCD TV en Microsoft Windows Media...

0 3442

Deze week heb ik mij eens serieus voorbereidt voor de zware zomer die komen gaat. En dan heb ik het over de Europese kampioenschappen Voetbal, de tour de france en als klap op de vuurpijl de olympische spelen. Niet dat ik van voetbal of sport hou. Verre van dat. Maar om in Nederland te zijn en niet mee te doen met deze massabeweging is saai. Ik amuseer me kostelijk als een groep mensen super enthousiast naar een scherm zit te kijken, overal commentaar op leveren en soms in een gigantisch gejuich of gejoel uitbarsten.. Ik heb dus voor 3000 euro een nieuwe LCD TV gekocht die nu als een schilderijtje aan de muur hangt. Lekker groot helder en breed beeld met een hoge resolutie waardoor je er prima een computer op kunt aansluiten. Ik heb vervolgens uit Engeland de nieuwste aanwinst van Microsoft de Windows XP Media Edition gehaald die helemaal is ontwikkeld om de computer in de huiskamer te gebruiken. Deze box kost nu zo’n 1500 euro en is een volwaardige computer met een DVD schrijver, veel harde schijf ruimte, een TV tuner en handige software. Allereerst kun je bijna alles simpel met de afstandbediening doen. Geen Windows schermen maar duidelijke menu’s die op 5 meter afstand goed te lezen zijn. Je kunt alle digitale foto’s die je in huis hebt simpel laten zien op de TV wat het foto boek nu echt overbodig maakt.

Verder kun je het als een grote muziek jubox gebruiken van alle gedownloade muziek en al je Cd’s in de computer opslaan, Media Edition zoekt er de titels bij,  je kunt makkelijk de muziek vinden en afspelen via je stereo, nooit meer hoesjes van Cd’s te zoeken. Vervolgens kun je de digitale video camera aansluiten, makkelijk stukjes knippen en plakken en het filmpje voor het thuis publiek trots laten zien.

Maar waar ik werkelijk enthousiast over ben is de ingebouwde TV kaart en de digitale video recorder. Je kunt bij het TV kijken als je gestoord wordt of even koffie wil hebben op pauze knop drukken en de uitzending wordt direct opgenomen. Daarna kun je doorgaan en zelfs soms iets sneller gaan om het live programma weer in te halen, dit laatste vooral bij reclame blokken natuurlijk. Dit verschijnsel wordt time shifting genoemd en dat gaat u nog vaak horen in de toekomst. Verder heb je een mooie elektronische TV gids waarmee je snel een week overzicht kunt krijgen van de alle programma’s. Als je iets ziet wat je bevalt dan vertel je met 1 druk op de knop om de film of het programma op de harde schijf op te nemen. Je kunt ook een serie dagelijks of wekelijks opnemen of zoeken naar films met je favoriete acteur. De harde schijf heeft genoeg ruimte om honderden uren TV op te nemen.

Als ik dus nu thuis kom heb ik niet alleen maar de keuze uit mijn TV of DVD’s maar ook de alle films, documentaires of soap series die ik bijna automatisch zonder enige moeite opneem. Deze harde schijf video recorder wordt ook wel personal video recorder genoemd en is al razend populair in Amerika.

De meest bekende is de TIVO box waar er miljoenen van zijn verkocht zijn maar Philips, Panasonic en andere maken ze nu ook.  De mensen die zo’n TIVO box hebben gekocht vertonen een compleet ander tv gedrag. 88% kijkt niet meer naar live TV, behalve met sport en 92% zapt snel door alle reclames heen. Dit laatste is dus ook de nachtmerrie van alle TV stations want de reclame is datgene wat de rekening betaald. Deze industrie bereidt zich nu ook voor op de tijd dat u kunt beslissen of u reclame wel wil zien of niet. Dat wordt nog een mooie piepende overgang.

De Microsoft Windows XP Media Edition is op zich niet uniek maar wel een compleet goed concept wat veel bedrijven gaan leveren. Nu nog niet te koop in Nederland maar het komt aan het einde van het jaar. Wel heeft Philips net een erg mooie combinatie van een DVD recorder met harde schijf geïntroduceerd die vanaf zo’n 650 euro in de winkels ligt en voor degene die zelf wat moeite willen doen en die goedkoop uit willen zijn er de Deense palmbutler die al vanaf 50 euro te koop is, die je bestaande PC met je TV verbind en dezelfde functies heeft + meer. Laat de spelen maar beginnen, ik ben er klaar voor.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel