Home Vincent's Column Breedband in nederland en olympische spelen

0 10026

Nederland is erg bezig met breedband Internet. Een klein aantal mensen discussiëren erover, wat breedband is, of breedband goed is voor de economie, of de overheid er in moet investeren, of internet via glas, adsl of het toekomstige glasvezel nu de toekomst is etc.

 

Een groot gedeelte heeft het al, zo’n 2 miljoen mensen. 1 miljoen via de kabel en 1 miljoen via ADSL en veel anderen zijn het nu aan het aanschaffen. Gezinnen met kinderen hebben het in grote meerderheid. Niet vanwege de snelheid of vanwege het feit dat het altijd aan staat maar vanwege de vaste lage prijs. De kosten zijn zeer sterk naar beneden gegaan. Van gemiddeld 45 euro per maand naar zo’n 30 euro en je kunt nu ook al voor 15 euro of zelfs 0 euro beginnen als je dan weer per uur wil betalen. In Nederland heeft nu 33% van de gezinnen breedband, we zijn als land weer een echte middenmoter. In Zuid Korea heeft 80% van de gezinnen het al en ik voorspel dat in Nederland volgend jaar de  50% gaat passeren.

 

Er gaat echter nog wel eens wat mis bij een aanschaf. Je moet in deze fase van de strijd nogal eens een keer klooien. Ik heb zelf net een forse ruzie achter de rug met mijn ex-provider Cistron waarbij ik de snelst mogelijk lijn van 8 mbit lijn had gekocht voor maar liefst 150 euro per maand, en die er na een jaar nog niet in geslaagd waren ook maar een kwart van die snelheid te leveren. Toen ik na 3 monteurs en tientallen emailtjes en telefoontjes maar stopte met betalen kreeg ik enkel een aanmaning van de advocaat. Zo ga je klanten winnen. Vervolgens kocht ik voor inmiddels 59 euro per maand weer zo’n super 8 megabit ADSL lijn bij wederverkoper Speedlinq die lijnen verkoopt van het merk Tiscali en het werkte het vrijwel direct.

 

Om snel door deze vele bomen nog een bos te zien kun je het beste naar www.internetten.nl gaan waar de inmiddels 18 jarige Ben Woldring, die bekend werd van www.bellen.com, alles op een rijtje zet als je je postcode intypt. De breedband producten verschillen veel in prijs. Het wordt nu steeds meer marketing en je kunt maar beter even naar de feiten kijken.

 

Kabel groeit nu veel langzamer dan ADSL wat in 6 maanden verdubbelde. Beiden zijn in principe prima maar de kabel wordt in een bepaalde regio slechts door 1 bedrijf verkocht. Uw kabelaar. ADSL werkt over de telefoonlijn die door KPN wordt geleverd maar het breedband erover mag door iedereen worden verkocht. De overheid heeft deze openheid bij KPN afgedwongen wat KPN toen beslist niet waardeerde maar wat er voor zorgde dat ADSL nu de grote meerderheid van de aansluitingen gaat worden. Interessant wat zulke marktordening voor een grote invloed heeft. Nu concurreert iedereen bij ADSL elkaar de tent uit en duikelen de prijzen naar beneden. Elke week wordt de hoeveelheid bandbreedte verdubbeld voor hetzelfde geld. De kabel moet mee maar niet van harte.

 

2% van de internet gebruikers gebruikt meer dan 60% van het totale internet verkeer en dat laat zien waar het heen zal gaan.

 

De meeste mensen gebruiken Email en browsen op internet. Vooral de jongen zijn met instant messaging bezig. 5 gesprekken tegelijkertijd voeren is geen uitzondering en de volwassenen kijken vol verbazing en afschuw naar hun kinderen. Maar ook bij internationale projecten is MSN Messaging onmisbaar.

 

Proletarisch downloaden van muziek is voor 40% van de mensen erg populair. Grote merken zoals Apple Itunes, Microsoft, Napster en Rhapsody met legale alternatieven volgen naar verwachting dit jaar .

 

Ook de nieuwste films downloaden begint nu lekker op gang te komen. Zelfs daar komen nu de legale opties. Bij DVDstream kun je nu 500 DVD’s ongelimiteerd bekijken voor 15 euro per maand. TV kijken via Internet doet nu nog een hele kleine minderheid ook al heeft www.omroep.nl een hoop keuzes maar ik verwacht dat daar met de komende olympische spelen wel eens verandering in zou kunnen komen komen. Dan zullen er namelijk 4 extra kanalen beschikbaar komen via Internet zodat je veel meer Olympische sporten via je breedband aansluiting full screen kunt zien.

 

Aangezien aal bijna een miljoen mensen thuis blijven voor de wereldkampioenschappen en de olympische spelen zal dit een enorme run op alles van breedbeeld  tv’s, plasma schermen en breedband aansluitingen veroorzaken

Sex en sport blijven toch de primaire drivers van ons gedrag. Ook als het gaat om breedband!

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel