Home Bedrijven en personen Hoe werd het degelijke KPN een razendsnelle koploper?

Hoe werd het degelijke KPN een razendsnelle koploper?

KPN is de laatste jaren helemaal terug, en hoe! De voorheen degelijke telecomprovider liep vaak achter de feiten aan en is nu opeens de grote koploper. Ze kwamen als eerste Nederlandse provider met 4G, ruim voordat de concurrenten hier in gingen investeren. Nu zetten ze vol in op 5G en lanceerden ze ondanks hun gloednieuwe LoRa netwerk voor de Internet of Things. Jacob Groote werkt al sinds 1990 bij KPN in verschillende rollen en is nu verantwoordelijk voor deze mobiele netwerken.

KPN troeft concurrenten af met 4G en komt nu met LoRa

Directeur mobiele netwerken bij KPN Jacob Groote vertelt in de uitzending hoe KPN door snel en slim te investeren de concurrenten voor wist te zijn bij de lancering van 4G. Nog voordat de technologische standaard en frequenties bekend waarden maakten ze hun oude 2G systemen klaar voor 4G. Toen alle seinen op groen stonden ging hun 4G netwerk binnen een maand live. Maanden voordat de concurrenten Vodafone en T-Mobile zover waren.

Nu doen ze hetzelfde met LoRa, een low power long range netwerk voor spotgoedkope sensoren en devices die weinig data verzenden en weinig stroom verbruiken. Het is een netwerk waar nu veel vraag naar is maar dat over 4 jaar misschien alweer overbodig is. Toch investeert KPN in dit netwerk. De technologie wordt bijvoorbeeld gebruikt om spullen te tracken en tracen (van winkelkarretjes tot enorme containers), sensoren uit te lezen en zelfs om de bewegingen van een koe te monitoren.

Hoe heeft 4G ons mobiel internetverbruik verandert? Wat gaat 5G hier nog aan verbeteren? En waarom investeert KPN in een landelijk dekkend LoRa netwerk voor the internet of things? In Digital Transformation de directeur mobiele netwerken van KPN, Jacob Groote.

Jacob Groote in Digital Transformation

Beluister de hele uitzending met naast Jacob Groote ook de schrijver van het boek ‘Mobiliteit in de toekomst 2030’

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel