Home Bedrijven en personen Hoe keurt de RDW de ‘iPads op wielen’?

Hoe keurt de RDW de 'iPads op wielen'?

Digital Transformation stond deze week helemaal in het teken van innovaties in de auto industrie en de nieuwe regels die hierbij komen kijken. Ik sprak hierover met Geert Pater (Directiestaf, Advisory IT Governance) en Gerben Feddes (Senior advisor Product Development) van de RDW. De RDW is een onafhankelijke organisatie die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van diverse taken die met het verkeer te maken hebben waaronder de voertuig toelatingskeuringen, identificatie en authenticatie.

Autonomous driving met Autopilot

De RDW keurde Tesla’s autopilot voor heel Europa. Autopilot is voor de Tesla een hulpmiddel, de bestuurder is nog steeds in charge over het voertuig. Wanneer Autopilot de situatie op de weg goed kan handlen zal het niet vragen aan de bestuurder om de handen aan het stuur te houden. Wordt de situatie lastiger (veel bochten, drukte op de weg etc.) dan zal het hier wel om vragen. Het blijft wel de verantwoordelijkheid van de bestuurder om dit ook echt te doen. De Tesla voldoet dus aan de Europese regelgeving en is door de keuring gekomen.

Maar wat mag nu wel en niet qua autonomous rijden? Hoe ga je om met alle nieuwe technologie in auto’s die steeds meer op iPads op wielen gaan lijken? En hoe is de samenwerking tussen de verschillende ‘RDW’s’ in Europa geregeld?

Identificatie en authenticatie

Eerder sprak ik met Geert om te praten over identificatie en authenticatie. Want een andere taak van de RDW is het uitgeven van de rijbewijzen wat ook een wettelijk identiteitsdocument is en aan veel eisen moet voldoen. Ook koppelen ze auto’s aan kentekens en bestuurders. In Estonia doen ze dit allemaal digitaal en Geert wilde mij laten zien dat ze bij de RDW ook al heel ver zijn met hun digitale loket. Geert Pater legt mij uit hoe het op dit moment in Nederland in zijn werk gaat en hoe het er in de toekomst uit gaat zien. Want het fysieke document ‘rijbewijs’ wordt op termijn ook een digitaal document waarmee je je digitaal kunt identificeren.

Beluister het fragment met de RDW over de regelgeving

Beluister het fragment met de RDW over identificatie en authenticatie

Bekijk het interview na afloop met Geert Pater over het rijbewijs als digitale identiteit

Bekijk het interview na afloop met Gerben Feddes over autonomous driving en de regelgeving in Nederland

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel