Home Vincent's Column Het leven was mooi in Cannes tijdens GSMWorld 2005

0 2975

Vorige week barste Cannes compleet uit zijn voegen toen 45.000 mensen de GSM World show bijwoonde. Met 50% meer bezoekers voelde mensen het optimisme wat door de industrie heenging na jaren lang pijn lijden vanwege dure internationale umts licenties en mergers die betaald werden door dalende aandelen en veel bezuinigingen.

 

Vorig jaar werden maar liefst 650 miljoen telefoontjes verkocht, 3x zoveel als het aantal Pc’s. Veel aandacht qua aantallen ging naar de ontwikkelingslanden want 80% van de groei van 1.3 miljard naar 3 miljard gebruikers in 2010 zal uit die gebieden gaan komen dus goedkope telefoons van 30 tot 40 euro werden getoond en de Chinese zoals ZTE en Huwai maakte zich klaar om in die markt sterk mee te blazen.

 Aan de andere kant kwam UMTS in 2004 uit de startblokken met 16 miljoen gebruikers. Vodafone heeft zijn ziel en zaligheid erin gegooid en introduceerde een flinke lijn van erg mooie UMTS telefoons van veel grote merken zoals SonyEriccson, Nokia, Motorola en Sharp. Ze zijn slank, megapixel camera’s en hebben een prima batterijen leven,

 

De productie kosten van bellen via UMTS zijn voor telecom bedrijven vele malen goedkoper dan GSM dus we kunnen veel motiverende aanbiedingen verwachten in de komende jaren. De prijzen van UMTS telefoons bedragen nu nog honderden euro’s maar dalen snel volgens Qualcomp, de grote mobiele Chipmaker, en in 2006 beginnen ze vanaf 50 euro waarna de massa ze in grote getallen zal kopen.

 

Muziek was de inspiratie van de show. Iedereen had het over Apple Ipod achtige oplossingen in de telefoon. Motorola wil I-tunes de default player maken in zijn modellen, Samsung had de eerste hard disk ingebouwd zodat je naar duizenden songs kon luisteren en Nokia sloot een verbond met Microsoft om het digital right management systeem te gebruiken en synchronisatie met de PC eenvoudiger te maken.

 

En als het praten aan de telefoon in de auto al gevaarlijk is dan kan de politie echt lol beleven aan in het feit dat digitale TV op de mobiel komt. Aan het einde van het jaar beginnen de proeven maar volgend jaar verwacht ik dat de 20 kanalen van KPN TV en Digitenne beschikbaar gesteld op je mobiel in de randstad en kun je live meekijken voor een vaste prijs per maand.

 

En goedkoper bellen met Voip werd ook getoond door Alcatel. Je begint een gesprek via het GSM netwerk en als je het bedrijf of huis binnenloopt wordt direct overgeschakeld naar wifi of bluetooth waardoor je voor veel lagere tarieven kunt doorbellen.. Ook het Skype werd gesignaleerd op PDA’s waardoor je voor zeer lage kosten met perfecte kwaliteit kunt bellen wat op zich een prima bedreiging is voor de mobiele telefoon industrie dus veel enthousiasme van de operators was niet te bespeuren.

 

Van Nederlandse bodem was er TOM TOM mobile 5 wat het populaire navigatie systeem wat vorig jaar 500.000 keer werd verkocht op je mobiele telefoon beschikbaar maakte en wat tot mijn verbazing uitstekend werkte en ook verkeersinfo direct integreerde. Ook Chess, Jett-Stream en Vivesta introduceerde een goedkope digitale uitzendstraat waardoor het simpel wordt om een thema video kanaal te maken voor alles van gewone TV tot mobiele telefoon.

Imode, het mobiele Internet uit Japan wordt nu ook geleverd in Engeland. Ze hebben nu de aandacht van leveranciers als Samsung die er nu ook mooie telefoontjes voor maakt en het mobile Flash wat getoond zorgde dat de grens tussen video en internet pagina’s begon te vervagen. Ook de games waren weer stukken beter geworden.

 

De show was zo bom vol dat de hele haven vol lag met dure boten om de nieuwste snufjes te kunnen tonen. Volgend jaar verhuist het hele circus welgemutst naar Barelona want 2005 wordt een prima jaar voor de industrie.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel