Home Vincent's Column KPN gaat nieuwe dingen doen in 2005

0 3125

Gisteren maakte KPN de resultaten bekend van 2004. Ik vind het toch altijd weer indrukwekkend hoe makkelijk het is om via internet gedetailleerde informatie te krijgen over zo’n bedrijf. Allereerst zag ik scheepbouwer en de nieuwe CFO Marcel Smits die van Vendex afkwam enthousiast presenteren in een video webcast die voor iedereen toegankelijk was. Deze bekeek ik op met mijn Laptop die verbonden was met het internet via UMTS terwijl ik naar mijn plaats van bestemming reed. Misschien niet helemaal veilig en vast niet toegestaan maar ik kon het even niet laten.

 

Ik had natuurlijk al direct de presentatie en gedetailleerde spreadsheet met cijfers gedownload van de kpn.com corparate informatie site. Interessant wat je daar kunt leren. Allereerst dat KPN een Money machine is . Ze hadden weliswaar 1% minder omzet en de winst voor belastingen in 2004 was 20% minder dan vorig jaar maar is nog maar liefst 60.000 euro per persoon die daar werkt. De schuld is onder controle en het bedrijf maakt zich op om stevig te investeren om de concurrentie het moeilijk te maken.

 

KPN mobiel verdient stevig in Nederland en groeit nog in aantallen maar is flink gaan stunten met SMS en voice prijzen dus groeide weinig in omzet. Eplus in Duitsland, de duurste aankoop van KPN ever,  kost nog steeds geld maar werd voor het eerst groter dan KPN Mobile Nederland. Het aantal Imode klanten vond iedereen vorig jaar belangrijk. Was de miljoen klanten gehaald? Hoorde je gisteren bijna niets over maar verdubbelde toch naar 1.7 miljoen.

 

Maar het vaste net is de geld fabriek van KPN. Hier komt maar liefst 75% van de winst vandaan en de interessante aankondigen. Sneller dan ik gedacht komt er een nieuw ADSL netwerk. Voor het einde van het jaar wordt er voor 70% van de klanten ADSL 2+ mogelijk gemaakt wat zo’n 5x sneller internet geeft. Hierdoor kun je perfecte kwaliteit televisiesignaal over ADSL krijgen wat je dan op de PC of met een kastje op de TV kunt bekijken.

 

Versatel gaat vandaag toelichten hoe ze dezelfde techniek gaan gebruiken om de eredivisie wedstrijden op uw TV gaan brengen maar KPN kan dus ook stevig met de kabel concurreren.

 

Tikken zullen ook bij KPN snel in belang afnemen. Opmerkelijk is dat KPN in het korting geven op telefonie zeer beperkt wordt door de OPTA om de concurrentie een eerlijke kans te geven. Nu gaan ze dit jaar digitale telefonie over ADSL leveren, en als de opta het toestaat, dit aanbieden tegen een vaste prijs per maand, als je tenminste niet naar mobiel belt. Ik hoorde van het NIPO dat privé het gemiddelde telefoongesprek tussen 2 mannen 27 seconden duurde en tussen 2 vrouwen 24 keer zo lang dus het is duidelijk voor wie dat voordeel oplevert. Ik vermoed dat de abonnement prijzen snel zullen halveren in prijs dus dat zal wel een marketing circus worden als de kabel, de internet providers en KPN dit aan de klant duidelijk gaan maken in de komende jaren.

 

Maar deze zelfde divisie vast is altijd het zorgen kindje in de berichtgeving. Natuurlijk komt dat door de 8000 ontslagen die voor de komende 5 jaar aangekondigd werden. Ik ben zelf altijd zo enthousiast over de nieuwe technologieën die interessante dingen mogelijk maken als super snel internet of dramatisch goedkoper bellen, maar de keerzijde is dat het hebben van een baan daar soms lijkt op een technologische roulette. Je hebt gewoon veel minder mensen nodig om hetzelfde mogelijk te maken en het lijkt me absoluut niet simpel om die nieuwe baan te vinden als jouw job overbodig wordt door zo’n nieuwe technologie.

 

Aan de andere kant weet iedereen het ruim op tijd, wat eigenlijk helemaal niet altijd leuk is om te weten en is er meer dan voldoende geld aanwezig om voor een goed sociaal plan te zorgen.

 

Maar al met al zal er bij KPN de komende jaren veel gaan gebeuren en het zal de consumenten en de concurrenten stevig blijven bezighouden.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel