Home Vincent's Column Het eerste half jaar van 2001, what a difference a year can...

0 2810

Vorige week was er het Nationaal Overleg Telecommunicatie en werd er uitgebreid gediscussieerd over positie van de Telecom Industrie. Vorig jaar rondom deze tijd werden de honderd miljard euro’s besteedt aan veilingen in Engeland, Duitsland en Nederland. Daarna kwam het gezond verstand opzetten, zijn de beurswaardes van de Telecom bedrijven met zo’n 1000 miljard euro naar beneden gegaan, kwam daardoor de financiering van de licenties en het netwerk in gevaar en ging iedereen over alles inclusief het nut van de derde generatie mobiel twijfelen en zijn de overige licenties voor een fractie opgekocht of zelfs niet uitgegeven.

In de discussie over 3e generatie mobiele netwerken commandeerde vele sprekers over het geweldige vermogen van de industrie om alles te hypen en daarna iedereen teleur te stellen terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Hoe komt dat toch? GPRS, de tussenvorm tussen het huidige GSM netwerk en UMTS is overal aangelegd zal ‘always on’ internet verschaffen tegen hele redelijke prijzen met killer App Email en instant messaging,

Wel moeten we weer wachten op de telefoons die de laatste jaren altijd het probleem zijn. De innovatie in handsets verloopt zo langzaam dat het alles tegenhoudt. Natuurlijk was dit vanwege het succes van spraak waarmee er honderden miljoen telefoontjes zijn verkocht maar de meeste producenten lijken het niet goede software te kunnen creeren om mobiel internet een plezierige ervaring te maken.

Ik gebruik nu zelf de nieuwste Nokia 9210 met EPOC software en dat werkt goed en samen met Microsoft zijn dat nu enige standaard keuzes voor software. Tesamen met de standaard chipsets die snel in prijs omlaag gaan zal dat hopelijk ertoe leiden dat veel meer spelers zich op deze markt gaan begeven die wel kunnen innoveren en dat we toestellen krijgen zoals de bloedmooie kleine NEC DB7000, GPRS met een kleurenscherm en zeer mooi geluid.

Ook heb ik ik gewerkt met het enige GPRS toestel dat nu leverbaar is, de 260 van Motorola en tot mijn verbazing was het surfen en Emailen op mijn Laptop met GPRS telefoon bijna net zo snel als met een gewoon modem, zo’n 40kbit. Ik kon er zelfs een klein videootje op bekijken wat ik zelf  heel bijzonder vond maar de manager van het congres reageerde broodnuchter met de opmerking ‘sorry hoor, maar als dat alles is? Op Tv krijg ik zoveel betere kwaliteit en betaal ik bijna niets dus ik ben niet onder de indruk. Tja..

KPN heeft met zijn sterkte partner DOCOMO nog een sterke troef in handen. Als de huidige financiële zwakte de role out niet tegenhoudt zullen we aan het einde van het jaar toestellen krijgen die GPRS combineren met de prachtige kleurenschermen, het mooie geluid plus de ervaring van woow diensten waar Docomo al 30 miljoen mensen mee heeft gelokt. Dit zal dan ongeveer een half jaar eerder zijn dan de rest van de industry en is in mijn ogen de mogelijkheid voor KPN om zich uit de ellende te ontworstelen.

 Vandaag is er het laatste grote congres voor de zomervakantie. Het maandblad Emerce houdt de industriedays. Het eerste half jaar zit er weer op. In Europa is net zoveel geld aan investeringskapitaal uitgegeven als in 2000 maar in Nederland en de USA is het stevig in elkaar gezakt. Roel Pieper doet de keynote en heel technologieminnend Nederland zal er zijn om over dit moeilijke half jaar eens stevig te discussieren.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel