Home Vincent's Column De 2005 trends

0 4805

Allemaal een goed jaar toegewenst. Alles zal in ieder geval breedband, digitaal en mobiel worden. Ik heb een paar trends op een rijtje gezet.

 

Breedband, de grote hit was van 2004 zal weer sterk groeien. Adsl en iets minder kabel leveranciers zullen u nog meer voor minder aanbieden. Kijk eens op www.internetten.nl hoeveel je nu bij u in de buurt kunt krijgen. Goede kans dat het 40% goedkoper kan of voor dezelfde prijs 2x zoveel bandbreedte.

 

Hiermee kun je de speelfilms nu supersnel downloaden, maar dan wel Kazaa vervangen door Bittorrent, want dat werkt tenminste. Verder wordt internet dit jaar meer een legale Jubox waar je alle muziek makkelijk vindt en live kunt beluisteren met naast het downloaden voor een euro per stuk ook abonnementen als rhapsody en napster waar je gewoon een maandelijkse prijs betaald.  

 

Het inspirerende voorbeeld van de Ipod zal een eindeloze hoeveelheid variatie van mp3 spelers geven met foto viewers en video players zoals de Archos en de eerste telefoons met een harde schijf zijn ook al gesignaleerd bij Samsung.

 

Natuurlijk leren weer veel meer mensen kopen via internet en zullen we grote groeipercentages zien ALS, en ik spreek met een grote nadruk ALS, het nieuwe internet betalingssysteem ‘IDEAL’ van abn, rabo en ing goed en makkelijk blijkt te werken. Ik hou mijn vingers gekruist want dat is al 10 maal verkeerd gegaan.

 

Daarnaast krijgt u minimaal bij elke breedband leverancier thuis het aanbod om te stoppen met KPN telefonie en voor de helft van het abonnementsgeld en met gratis bellen binnen Nederland bij hen te komen. Skype waarmee je over Internet met FM kwaliteit een compleet andere bel ervaring hebt zal ook in Nederland zeer sterk groeien en ook met andere apparaten, zoals de siemens Dect telefoons te gebruiken zijn.

 

De laptops zullen zegevieren. Ik zag als eerste salvo dat je nu bij de primafoon een snelle breedbeeld Fujitsu-Siemens met DVD writer voor 999 inclusief BTW kunt krijgen. En een huis zonder wifi, draadloos lan, met nu slechts 150 euro totale investering zal moeilijk te vinden zijn. Maar veilig zal het nog niet zijn.

 

Hoelang zal het nog duren dat mensen meer MSN’n dan bellen? Vorig jaar was het 25 miljoen versus 90 miljoen. In Korea heeft het nu Email vervangen in combinatie met blogging en rss feeds die ook aan het einde van het jaar normale termen zullen zijn.

 

De digitale camera’s zullen weer met 50% stijgen en hopelijk snel gaan reageren maar vooral het foto’s publiceren op internet en deze snel en makkelijk sturen naar de juiste mensen zal eenvoudiger worden.

 

Veel mobiele telefoons zullen megapixel camera’s krijgen en je moet dan eigenlijk wel UMTS nemen om de foto’s snel te kunnen versturen naar elkaar. UMTS zal überhaupt dit jaar de eerste honderdduizend klanten krijgen met geweldig mooie slanke toestellen met TV kijken en snel mobiel internet. Videobellen naar elkaar en naar de PC zal een hit worden als jongeren eraan gaan wennen.

 

Voor mij is trouwens de leukste dienst mobiele dienst www.musicdna.nl . Bel 0900-0759, hou de telefoon voor de radio en je krijgt een sms’je met de song titel. Straks download je de song natuurlijk direct in je telefoon.

 

In het bedrijfsleven en overheid zal de blackberry bijzonder zichtbaar zijn, met dank aan premier balkenende voor de eindeloze promotie. Voor de consumenten komt er dit jaar de hiptop van Danger, een hippe machine met een toetsenbord, camera, speakerphone, games en instant email.

 

Het navigatie imperium TomTom zal naar de beurs gaan en een half miljard waard worden met een omzet van 200 miljoen euro. Het opgehaalde geld gaat hopelijk goed besteed gaat worden om een powerhouse te creëren voor Nederland.

 

40% van het bedrijfsleven gaat dit jaar meer investeren in ICT volgens Ernst en Young. Het snijden is nu afgelopen en nieuwe manieren van werken zijn nu weer mogelijk. De oude rotzooi wordt nu opgeruimd en dat werd tijd.

 

En de laatste trend dat we het eredivisie voetbal via een nieuw super snel internet gebaseerd op adsl2 gaan bekijken en dat Versatel het al in augustus klaar moet hebben want anders zwaait er wat. Dit is dan weer het startschot voor een giga innovatie in de hele breedband industrie.

 

Het wordt een geweldig digitaal jaar! Enjoy.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel