Home Vincent's Column Nieuwe gadets in 2005 met de Consumer Electronics show

0 3624

Zondag eindigde de consumer electronics show in Las Vegas. Met 130.000 mensen is het de grootste show waar iedereen naar kijkt om te zien wat er allemaal gaat komen dit jaar. Er waren meer dan 50.000 introducties van 2400 bedrijven die varieerden van een Samsung Plasma scherm van 2 meter doorsnede tot de dbox  meubels die je kunt aansluiten op je computer en die je tijdens een game heen en weer schut om in de action te komen.

 

Centrum van de show was high definition televisie. De normale Amerikaanse tv heeft zo’n slechte resolutie vergeleken met Europa dat ze eerder beginnen met DVD+ kwaliteit televisie. Overal grote plasma en LCD schermen die zo snel in prijs dalen dat de gewone families het massaal beginnen te kopen. Ik verwacht in Nederland dat een LCD scherm van 32 inch de standaard gaan worden voor zo’n 2000 euro en 40 inch plasma voor hetzelfde bedrag. Uitzenden in deze kwaliteit zal echter nog wel een paar jaar duren. Daarom introduceerde Toshiba de eerste HD-DVD recorder voor $1000.
 Wellicht komt dit soort hoge kwaliteit TV sneller via de Internet aansluiting dan de gewone kabel. Er waren interessante voorbeelden van IP televisie die Samsung en Versatel hier nu aanleggen om de voetbal wedstrijden uit te zenden. Je hebt dan veel kanalen maar ook het herhalen van uitzendingen, even live tv stoppen, verschillen camera hoeken met sport etc.


Ditzelfde kun je thuis ook doen met een digitale video recorder. Deze waren er ook in alle soorten en maten van Sony, Toshiba, Philips en zijn nu de standaard geworden. Nu ook ruim te koop in elke elektronica winkel in Nederland.

 

De Slingbox is een leuk hardware concept. Als ik toegang heb tot het Internet kan ik overal ter wereld naar mijn opgenomen programma’s of live televisie kijken. Orb doet hetzelfde in software, alle 38 uitzendingen van sex in de city die ik op mijn media center pc heb opgenomen kan ik zelfs op mijn Ipac bekijken.

 

De nachtmerrie van de 5 afstandbiedingen op tafel wordt heel langzaam aangepakt. De NEVO afstandbediening met Wifi kun je via het Internet eenvoudig opzetten en kan je PC, TV DVD op een makkelijke manier bedienen. Kost wel nog $800

 

HP had een best of show met de 4mbit EASYSHARE camera voor $699. Normaal niets bijzonder en duur. Maar deze camera heeft een wifi kaart ingebouwd. Alle foto’s en video die je maakt kun je direct zonder moeite draadloos printen of doorsturen naar het Internet en delen met anderen. Het gaat de komende jaren niet meer om betere camera’s maar om het makkelijker te maken de foto’s te verspreiden.

 

En Linksys introduceerde een nieuwe Wifi 802.11n product. Deze nieuwe wifi standaard gaat weer sneller wat je nodig hebt om video door het huis te verspreiden maar kan vooral een grotere afstand overbruggen.

 

Ook te koop waren visies. De hele industrie van Microsoft, Intel, HP en vele anderen waren aanwezig en gave it all they got.

 

Bill Gates hield een hele saaie speech over de integratie van de PC in de huiskamer en het leukste wat er gebeurde dat een aantal keren blauwe error schermen de zaak onderbraken en slides show die niet wilde starten. Hij doet geweldige dingen in Afrika met zijn geld, heeft het meest winstgevende bedrijf in de wereld maar presenteren blijft moeilijk. 

 

Wat een verschil met Steve Jobs die gisteren in San Francisco op Mac World met super enthousiasme de nieuwe super kleine Mini Macintosh aankondigde voor de lage prijs van 500 dollar en een nieuwe I-Pot voor $99.

 

Genoeg gadgets voor de verlanglijstjes in 2005.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel