Home Vincent's Column Ambtenaar en innovatie

0 2995

Kunnen Ambtenaren innoveren? Zelden kreeg ik zoveel commentaar van mijn zakenvrienden toen ik vertelde dat dirk van der woude de vosko innovatie prijs had gewonnen. Hij had zich 10 jaar ingezet om het glasvezelnetwerk van amsterdam samen met de industrie op te zetten. Er was veel oppisitie. Upc ging naar de rechter, andere bedrijven lobbyden zich te pletter. Dat was niet altijd handig. Rob van Es, directeur Vecai (de vereninging van kabelaars) was erg nuttig voor het project. Hij uitte zich zo aggressief tegen het project dat de halve gemeenteraad niet precies wist waar het over ging maar dat ze zelf wel gingen bepalen wat er in amsterdam moest gebeuren. Nu worden er dus 40.000 woningen voorzien van glasvezel. Behalve natuurlijk in mijn wijk want de wedhouder vind het maar niets in geuzelveld.

Maar 95% vind dat de overheid zich niet moet bezig moet houden met glasvezel en moet zorgen voor onderwijs, veiligheid en zorg. Dat laatste is natuurlijk ook het belangrijkste maar ik vind dat kleine bedragen, Amsterdam heeft totaal 6 miljoen in het project geinvesteerd, zeker kunnen in de beginfase van een technologie. Maar hierover zullen we het niet snel eens worden, wel over het feit dat innovatie broodnodig is en vaak veel energie kost. Zowel binnen de overheid als binnen bedrijven.

Er waren nog veel andere nuttige innovaties bij de 30 genomineerde. Ik heb er een paar beschreven in mijn kolom.

En nog een review van de N9, de nieuwste telefoon van Nokia die door velen wordt geroemd. Een 5mbit camera, Gps ingebouwd, mp3 speler, fm, prachtig scherm met alle software die je maar kunt verlangen in een heel klein kastje. Je kunt er ook mee bellen. Toch vind ik het een net niet experience. Ik leg uit in een kolom geschreven in de telegraaf van vorige week vrijdag.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel