Home Vincent's Column Review N64 Nokia

0 5323

AMSTERDAM – Zo af en toe komt er een mobiele telefoon uit waarvan je denkt ‘die wil ik’ en die er ook voor gaat zorgen dat mijn liefdesrelatie met Nokia nieuw leven wordt ingeblazen. Dat zou de N95 moeten zijn. Telegraaf

In deze compacte mobiele telefoon zit een groot helder scherm, een 5 megapixel fotocamera, prachtige video en een supermooie browser waarmee je echt snel kunt internetten. Ook is het mogelijk foto’s en video snel op een weblog te zetten. De N95 bevat voldoende opslagcapaciteit om honderden mp3’s op te zetten. De muziekspeler heeft mooie toetsen die simpel te bedienen zijn. Als klapper zit er een gps op, een navigatiewondertje waardoor de telefoon overal ter wereld weet waar je bent en hoe je naar je favoriete plek gaat.
De filosofie achter deze smartphone is duidelijk. Gooi je fotoapparaat, je iPod, je TomTom en je laptop maar weg. En ga naar de eerste Nokia multimediacomputer die al je digitale wensen vervult. De kwaliteit van de foto’s is fantastisch. Maar de camera werkt niet lekker. Het duurt soms 5 seconden om een foto te maken. Een ander bezwaar betreft de connectiviteit. Bij het verbinden van de usb-kabel met de pc krijg ik niet eenvoudig toegang tot een harde schijf met een lijst van video’s en foto’s. Het is nodig eerst een pakket software te installeren voordat ik iets kan doen.

Het apparaat ondersteunt wifi (draadloos internet). Maar 60% van de base stations die ik probeerde, werkte niet. Als de verbinding eenmaal tot stand was gebracht, was het browsen op internet wel een geweldige ervaring. Het maken van een blog kost nogal wat tijd. Ik moest hiervoor veel te veel informatie intypen.

Ook de gps viel tegen. Het kostte me de grootste moeite de gps aan de gang te krijgen. De plaatsbepaling werkt goed. Maar voor echte, spraakgestuurde navigatie moet je een licentie kopen, terwijl nav4all hetzelfde gratis en beter doet. De batterij is snel uitgeput. Ik moest hem tweemaal per dag opladen. Gelukkig is de batterijlader van de N95 superklein en licht. De N95 belooft veel, maar is het allemaal nog net niet. Aan de software moet nog flink worden gesleuteld. Naar verwachting zullen de ergste ‘bugs’ er over een jaar uit zijn

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel