Home Vincent's Column Wanneer beginnen we eindelijk met slimme huizen?

0 3218

Een aantal mensen klagen dat de techniek te snel gaat. Nou, daar ben ik het helemaal niet mee eens. Meestal duurt het tergend lang voordat dingen die ik conventioneel redelijk eenvoudig vind werkelijkheid worden in de normale wereld. Ik luister al minimaal 10 jaar naar alle verhalen over smart homes, die zich intelligent aanpassen aan de eisen van de bewoners.

Of het nu gaat over verlichting, klimaatcontrole, beveiliging of mijn energie huishouding, het is allemaal nog onvoorstelbaar primitief.
Ik loop nog steeds sávonds het hele huis door om de lampen uit te doen . Ok, ik heb voor een paar tientjes X10 afstandsbedieningen en verlichtingschakelaars die in een paar kamers de lampen aan en uit doen maar een simpele knop om alle overbodige lichten te dimmen, of een verlichting die zich aanpast aan wie er in de ruimte is zou zeer welkom zijn.

Dan de energie huishouding. Ik spendeer in mijn huis het bizarre bedrag van 400 euro per maand aan verwarming en elektriciteit. Ik weet zeker dat 60% hiervan volkomen onnodig is en zou heel graag willen weten waar dit aan ligt. Ik probeer al tijden een installateur te vinden die mijn HR Ketel en mijn elektriciteit meter kan voorzien van een draadloze opnemer die ik dan via een simpele websitetje kan uitlezen wanneer ik energie gebruik met grafiekjes zodat ik stelselmatig naar een halvering kan toewerken.

Ook zou ik graag intelligente klimaatcontrole willen hebben die een beetje kijkt naar de mensen in het huis en de vertrekken slim qua klimaat aanpast. Ik wil dat ik even kan melden met mijn mobiele telefoon dat ik eraan kom.

Veiligheid zou ook wel slimmer kunnen. De politie komt al niet meer bij een alarmmelding want 95% is fout. Een simpele beweegbare IP camera die geïntegreerd zou worden in het systeem zodat de meldkamer even kan meekijken is veel te veel moeite. De deur open doen met mijn mobiele telefoon is iets wat je in Japan kunt zien in demonstratie laboratoria maar in de real world is het allemaal teveel gevraagd.

 

Het is allemaal niet zo moeilijk. In 1998 creëerde een gemeente ambtenaar www.icepick.com, een huis waar werkelijk alles was gekoppeld aan de computer. Van de telefoon, koelkast, deurbel, trashcan, verwarming tot aan de WC alles werd, vaak via webcams, gedocumenteerd en gecontroleerd. Ik dacht toen dat het nu niet lang mee zou duren voordat je dit soort dingen kant en klaar kon kopen.

Er zijn 6000 installateurs in Nederland, er zijn er volgens kenners maximaal 100 die geïnteresseerd zijn in slimme systemen en die zijn meestal bezig in flinke business gebouwen want volgens de gevestigde mening is er bij particulieren niets te halen. Deze primitieve wereld is heel langzamerhand aan het ontwaken.

 

Al Gore’s film is de reden dat energie besparing langzamerhand cool begint te worden en beginnen overheden en branches heel langzaam te bewegen om het te gaan bevorderen.

Ten tweede komen er heel langzamerhand standaard technieken. Er was al een EIB standaard, de Europese Installatie Bus waar een groot aantal fabrikanten samenwerkte. Helaas is deze standaard met draadjes en heeft geen internet connectie dus die is ten dode opgeschreven.

Uit Amerika komen 2 standaarden Zigbee en Z-Wave die beide draadloos in het huis te monteren zijn, qua prijzen tientjes vragen en geïntegreerd zijn met standaard breedband wat we allemaal al hebben liggen. Je kunt met deze standaarden nu een echt intelligent huis bouwen zonder dat het een godvermogen kost en het is geïntegreerd met je mobiele telefoon en webbrowser.

 

Ik denk dat het nieuwe kabinet en vooral EZ minister Maria van der Hoeven deze ontwikkeling stevig moet gaan aanslingeren vanuit de energie besparingshoek. EZ heeft al een smart metering project aangekondigd, een wet die bedrijven verplicht slimme energie meters te installeren die terugrapporteren wat er verbruikt wordt. Goed uitgewerkt in een acceleratie programma en met een bredere scope zou dit de aanzet kunnen zijn tot een revolutie in het denken over onze huizen.

Ik verwacht dat over 5 jaar een smarthome gateway gratis aan consumenten wordt geleverd waarbij je alle boven genoemde diensten afneemt. We gaan moeiteloos 50% energie besparen door intelligente verlichting, klimaatregeling en apparaten afschakeling. En ik hoef niet meer gefrustreerd aan de telefoon te zoeken naar een innovatieve installateur. 

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel