Home Vincent's Column Storage als water uit de kraan

0 3153

Ooit wel eens van gehoord van EMC+? Het is een van de top 10 software bedrijven met wereldwijd meer dan 10 miljard dollar omzet, en tevens met 10 miljard dollar cash op zak. EMC is niet bekend bij het grote publiek. Ze maken grote snelle opslag systemen voor de banken, telecom bedrijven, ziekenhuizen luchtvaartmaatschappijen etc. De meeste grote bedrijven in Nederland slaan hun kritische informatie op dozen van EMC.

 

Gisteren was er een bijeenkomst waar EMC en partners de klanten ontvingen en het was interessant om een aantal trends te zien.

 

Allereerst dat informatie die opgeslagen moet worden explodeert. Hebben we thuis inmiddels al snel honderd Gigabytes, zij praten in die wereld over terrabytes, dat is 1000 Gigabytes en petabytes, dat is 1000.000 Gigabytes en het groeit maar door.

 

Dit komt doordat zaken als Email, met als speciale vermelding PowerPoint explodeert inclusief de tijd die mensen eraan besteden,  maar ook  doordat de wetgeving van de overheid en regelgevers naar aanleiding van schadalen bedrijven dwingt om informatie lang en vooral veilig te bewaren

 

Elke keer als weer iemand van defensie een USB stick in de auto laat liggen, een officier van justitie een harde schijf langs de weg zet of een medewerker van de koningin vertrouwelijke communicatie op een peer2peer netwerkje laat weglekken dan komt er weer een werkgroepje in alle departementen om dit de volgende keer te voorkomen wat grote investeringen in security en opslag betekend.

 

In Amerika zijn er grote schandalen geweest zoals bank of Amerika die gegevens van 1.2 miljoen klanten kwijtraakten en als reactie hierop is er een wet gekomen die bedrijven dwingt een persrelease uit te vaardigen als klanten informatie op straat is gekomen. Je moet tegenwoordig bewijzen dat je de klanten informatie veilig opbergt en de informatie auditors doen goede zaken.

 

En dat is nog voor de gigantische toename van foto’s en video die eigenlijk nog moet komen.

 

Een andere trend is outsourcing. Het verschijnsel dat grote bedrijven hun IT afdeling buiten het bedrijf zetten en verkopen aan automatiseerders zoals bv EDS, een bedrijf met nu 120.000 mensen dat ooit door Ross Perot is opgestart. Ze kopen dan automatiserings diensten terug meestal tegen 30% lagere kosten dan het huidige budget.

 

Gisteren vertelde de oude Chief Technology officer van KPN hoe duizenden mensen tijdens de crisis van KPN naar  ATOS-Origin waren verhuisd toen KPN eigenlijk gedwongen was snel geld te besparen. Alle banken in Nederland en veel grote bedrijven volgen nu dit voorbeeld.

 

Je kunt ook steeds meer software diensten online kopen. Bedrijven hebben nu allemaal snelle internet verbindingen en hebben vertrouwen in het internet als een betrouwbare bron van software diensten.

 

Ad scheepbouwer, de hoogste baas van KPN vertelde dat je Exact, populaire financiële software, nu gewoon per gebruiker per maand kunt kopen bij KPN met alle service en support die daar bij hoort voor een vaste prijs.

 

Dank zij al die storage systemen op internet was het ook makkelijk om snel meer over Scheepbouwer te weten te komen. Op WikiMedia, een geweldige encyclopedie die door gebruikers van Internet zelf wordt gemaakt kunnen we lezen dat Scheepbouwer als 16 jarige jongen was begonnen als kelner op de grote vaart naar nieuw zeeland, door een motor ongeluk toch iets anders moest gaan doen en via vele banen als hoogste baas PTT Post omvormde tot een modern logistiek bedrijf.

Vervolgens had hij nog zin en energie om KPN Telecom uit een diepe crisis te halen en is nu bezig met een radicale ombouw van het telecommunicatie bedrijf tot een multimedia dienstverlener. Hij verwacht dat telefonie als traditionele dienst in 2010 door IP wordt overgenomen, wil een flink stuk van de TV markt in een aardig gevecht met de kabel wereld die zijn telefonie omzet willen en gaat geld verdienen aan het bewaren van de vele peta bytes die we als Nederland in de toekomst gaan gebruiken

 

Dus binnenkort is de rekening van KPN bij u thuis niet meer voor bellen maar voor online storage, back-up, en vele software diensten.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel