Home Vincent's Column Nederland innoveert niet in 2007

0 3265

De troonrede was weer een positieve boodschap gisteren. We zijn weer het land zonder echte problemen, een gevoel wat we de laatste jaren waren kwijtgeraakt. De economie gaat weer met een paar procent omhoog, de werkeloosheid  omlaag en we hebben zelfs een overschot op de begroting.

Maar gaat het nu echt goed met Nederland? Het is natuurlijk geweldig dat de regering dank zij een gigantisch hoge olieprijs miljarden meer aardgasbaten krijgt. Of dat China, wat zichzelf helemaal plat exporteert weer goed is voor de Rotterdamse import.Misschien is het dat we het beter doen dan de rest van europa. Onze Duitse buren zijn helemaal niet blij. Daar is het vertrouwen in de economie tot een dieptepunt gezakt vanwege de pijnlijke maatregelen die de regering daar moet nemen en de verwachte vertraging van de Amerikaanse economie wat weer slecht is voor hun export.

Maar in Nederland is iedereen blij. De populariteit van Balkende stijgt tot ongekende hoogte. Maar wat er is nu echt veranderd in de economie de afgelopen paar jaren? Ik heb in het bedrijfsleven flink rondgekeken maar heb echt het idee dat er niet veel veranderd is. Een beetje bezuinigd de laatste jaren  maar niets structureel. Waar is nu die innovatie die we nodig hebben om van Nederland een kenniseconomie te maken? Die ervoor zorgt dat we op een andere manier onze productie organiseren en een rol blijven spelen in de wereldeconomie.

Een lichtpuntje wat ik zag was TomTom wat naar de beurs ging en snel boven een miljard sales uitkwam en die op een intelligente manier een behoefte van veel consumenten en bedrijven vervulde en de rest van de wereld gebruikte om dit voor elkaar te krijgen. Aan de andere kant was daar ING direct die in het buitenland een internet bank opzette met veel bravoure en die daar een gigantisch profijtelijk bedrijf van maakte. Veel andere nieuwe bedrijven heb ik niet hun smoel boven het maaiveld zien uitsteken.

In de afgelopen jaren is het duidelijk geworden dat er door de globalisering flink wat aan het schuiven is. Landen als China voor productie, India voor diensten, maar ook Brazilië komt sterk op. Ze hebben allen veel energie nodig en hebben slimme hardwerkende mensen voor weinig. Ik huur nu zelf programmeurs in voor $3 per  uur en die zijn uitermate deskundig.

Als je bijvoorbeeld ziet wat we in de zorg aan het verspillen zijn. Hoe moeilijk het is om innovatie daar te laten doordringen. We gaan van 2 naar 4 miljoen bejaarden en het gaat echt niet lukken om nog eens een miljoen extra mensen in de zorg te laten werken. Innovatie is daar zo moeilijk dat zelfs de enthousiastelingen moedeloos worden.

Een reis naar India was wat dat betreft een eye opener. Niet dat ze daar betere ideeën hebben maar daar worden nieuwe concepten gewoon uitgeprobeerd. Hier wordt er alleen maar over gesproken. Innovatie is op zich ook helemaal niet leuk. Je moet iets op een andere manier gaan doen, met nieuwe organisatie, technieken, businessmodellen en in een markt die zo dichtgetimmerd is als de Nederlandse zorg is het bijna een hopeloze opgave.

Nee ik ben helemaal niet blij met deze kortstondige opleving. De crisis was goed voor de economie. Mensen werden enigszins bezorgd en waren daarom een beetje flexibel en bereidt om na te denken over nieuwe manieren van werken. Dat stopt nu snel weer.

Het innovatie platform was erg goed om ons een beetje wakker te schudden en terecht. Echter in deze troonrede werd het hele woord innovatie niet genoemd en alleen EZ en onderwijs heeft een paar centen om excellente onderzoekers in een top instituut te laten excelleren.


Nederland innoveert niet echt. Grote gedeeltes van de wereld wel, behalve onze buren misschien. We worden door dit kabinet in slaap gesust. Jammer dat ze daar de afgelopen jaren niet wat nieuwe gedachtes hebben geformuleerd om echte stappen te ondernemen.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel