Home In de media Morgen Rechtszaak ‘Tesla Autopilot-Boete’ in Rechtbank Utrecht (9.00-10.00 uur)

Rechtszaak ‘Tesla Autopilot-Boete’

Morgen (8 november) om 9.00-10.00 uur ben ik eindelijk in Rechtbank Utrecht (Vrouwe Justitiaplein 1, 3511 EX Utrecht) om twee verkeersboetes (‘Mulderbeschikking’ voor het rijden met handen aan de smartphone) van 10 en 16 oktober 2017 aan te vechten. Toen ik deze boetes kreeg maakte ik tijdens het rijden gebruik van Tesla’s zelfsturingsfunctie Autopilot. Ik was dus zelf niet de bestuurder, maar hield enkel toezicht. Ik reed volkomen veilig volgens de politie en slingerde niet. Het heeft bijna een jaar geduurd, maar ik heb een rechter, een scherm op te presenteren en een juridische én maatschappelijke verdediging.

Maatschappelijke verdediging

Ik ga maatschappelijk aantonen dat rijden met Autopilot 7 maal veiliger is dan rijden met handen aan het stuur (eerder was er al 40% vermindering van ongelukken door te rijden met Autopilot). Ook is het 140 maal veiliger dan een bestuurder met een smartphone in de hand (wat +-50% van de bevolking regelmatig doet en gigantisch gevaarlijk is).

Juridische verdediging

Ook heb ik een juridische verdediging dat ik wel verantwoordelijk ben voor de auto, maar dat de auto zelf rijdt en ik dus enkel als een rij instructeur behandeld moet worden die toezicht houdt op een andere bestuurder (de leerling). De rij instructeur mag wel zijn smartphone in de hand houden.

HelloLaw

Mr. Axel Mille van de Nederlandse juridische dienstverlener HelloLaw uit Maastricht heeft de zaak op zich genomen. Hij is een jurist die zich specialiseert in het in beroep gaan tegen boetes die vallen binnen de reikwijdte van de ‘Wet Mulder’. Dit zijn verkeersovertredingen die niet via het strafrecht worden afgedaan.

Informatie

Tijdschema

Als je wil komen dan ben ik er morgen rond 8.00 uur om de schermen te installeren (er is in de rechtbank geen mogelijkheid om iets te presenteren anno 2018), de zaak start 9.00 uur en om 10.00 uur zijn we klaar.

Opnames maken?

Als je opnames wil maken moet je voor toestemming bellen met het Communicatie Rechtbank Utrecht (088-3611788 of midden-nederland@rechtspraak.nl). Na 10.00 uur ben ik beschikbaar voor toelichting.

Info

Hier tref je een uitgebreid online artikel met verschillende discussies over de zaak, de brief van het Openbaar Ministerie en mijn bezwaarschrift (van Axel Mille – Hellolaw).

Videos

>>Bekijk ALLE videos over de bekeuring<< waaronder: het moment van de bekeuring, de discussie met Axel Mille (de juridisch adviseur), media en de aankondiging van de rechtszaak (die weer uitgesteld werd tot morgen toen bleek dat we een serieuze verdediging hadden) + videos van hoe autopilot veel veiliger rijdt dan mensen.

Onderzoeken

– Tesla publishes first quarterly Vehicle Safety report:
In plaats van een ongeluk per 500.000 mile heeft Tesla elke 1.3 miljoen miles een ongeluk en met Autopilot ingeschakeld elke 3.3 miljoen miles. Dus factor 6x minder (en dit rapport is inclusief de near misses, dus het is eigenlijk nog beter).
– Eerdere 40% vermindering van ongelukken door autopilot en meer crash rates
– VVN Geschokt: bedrijven staan bellen in auto toe

Ik hoop je morgen te zien!

Vragen?

Vincent Everts
+31647180864
Vincent@Everts.net

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel