Home Vincent's Column Meeting Al Gore en het einde van de internet kolom op businessnieuws...

0 2777

Ironisch dat het bezoek van Al Gore gisteren en mijn laatste kolom over het internet op ons geliefde businessnieuwsradio met elkaar samenvallen.

Al Gore gaf zijn presentatie gisteren op dutchinnovate. Een massaal opgezet evenement over the battle of the brains, het gevecht tussen de ICT en Business managers met alle mogelijke sprekers waaronder ikzelf. Gisteren kwam vooral de business, vandaag zijn de ICT managers aan de beurt en geeft Roel Pieper de aftrap met alle lessons learned.

Al Gore had een mooie karakterisering De ICT managers hebben de brains, de CEO de power. Even na zijn speech kwam er niet verwonderlijk een bommelding en stonden we uren in de regen te wachten tot we weer terug kwamen.

Al Gore was iemand die ik bewonderde en die ik leerde kennen in 1994, hij sprak in het congress over de Electronic Super Highway en toen hij Vice President was bracht o.a. hij Internet door zijn enthousiaste verhalen uit de wetenschappelijke wereld en in de business en politieke wereld. 

Gore is er net zoals ik vast van overtuigd dat we maar net begonnen zijn met internet te integreren in ons dagelijks werk en prive leven. Nu pas gaan bedrijven het voor alle processen inzetten, universiteiten en scholen ermee aan de slag, en overheden het gebruiken om gewone zaken als belasting, beleid en politieke besluitvorming structureel te veranderen.

De uitvinding van de elektrische moter duurde 50 jaar voordat het echt zwaar productiviteitsstijging veroorzaakte. De context moest eerst veranderen en pas toen fabrieken  horizontaal gebouwd werden en niet meer rondom de centrale stoommachine ging het geld opbrengen. 

Wij zijn in mijn ogen nog kinderen in de toepassingen van Internet. De snelheid neemt in de komende 5 jaar nog 1000 maal toe, we kunnen dan echt alles draadloos doen en het internet zal in elk apparaat en proces binnendringen en het sterk veranderen.

Ik ben ervan overtuigd dat in de komende 10 jaar de white coller jobs net zoveel productiviteitsstijging gaan meemaken als in de landbouw en industriële. Dat betekend wel dat 40% van de bevolking een andere baan moet gaan zoeken.

Al Gore is werkelijk ongelofelijk op de hoogte van ICT, Europa en eigenlijk bijna alles.Dat zo’n intellectueel, als je hem vergelijkt met met Bush, bijna president van Amerika was geworden is ongelofelijk.

Wat Gore vertelde, en wat mij vorige week ook direct bezighield dat de terroristische aanval op het worldtrade center nooit had kunnen plaatsvinden. zonder Internet en mobiele telefoons. Bin Laden was zo goed geinformeerd dat hij een low tech, high impact aanslag kon plegen. Internet is een machtige technologie die op alle mogelijke manier gebruikt kan worden, ook dodelijk slecht.

Het was erg interessant wat er in de afgelopen 3 jaar met het internet is gebeurd.

Peter Olsthoorn en ik hebben geprobeerd u elke week bij te praten over het medium wat internet heet, hoe het een paar jaar geleden nog obscuur en onbekent was, toen tot ongekende hype hoogte steeg en nu weer via een depressieve periode naar normale proporties teruggaat.

Op www.planet.nl/multimedia kunt u de kolom wel blijven volgen en zich abboneren. Het internet blijft een echte superinteressante verandering van onze manier van leven en werken. We ain’t seen nothing yet. Bedankt voor het luisteren en We’ll be back.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel