Home Vincent's Column Marokkanen Top ondernemers

0 4059

Afgelopen maandag was er een meeting van de Amsterdam Creativity Exchange. Dit is een club die met geld van de gemeente is opgezet om de rol van Amsterdam als trekker van de creative industrie te stimuleren. Volgens guru  Richard florida die een boek schreef over het belang van de creative class zijn steden die het goed doen tolerant en gebruiken veel nieuwe technologie.

 

Er werd die avond flink wat gediscussieerd, gegeten en gedronkenen, waarschijnlijk op kosten van de gemeente en er waren interessante mensen. Edoch toen ik de volgende dag op de website eens verder wilde discussieren over de verdere plannen bleek dat daar werkelijk niets te vinden was. Je kon een krantje downloaden en nog wat achtergronden nalezen. Dat vond ik ik een echte misser.

De meest interessante mensen die dat anders doen en die ik daar ontmoette zijn de mensen achter www.marokko.nl een superactieve community waar dagelijks 15.000 mensen komen die gemiddeld 20 minuten per dag op de site rondbrengen en discussieren over alles, van de rol van de Islam in Nederland, of je een buitelandse moslin partner moet zoeken maar ook over uitgaan, bedrijven opstarten, technologie, sexualiteit etc. Gisterenavond waren meer dan 2000 mensen tegelijkertijd aan het discussieren.

 

Nu had ik net van de volkskrant gehoord dat ze hun forum hadden gekilled omdat ze de discussie niet in de klauwen konden krijgen en hier was een forum wat barste van de activiteit en waar 1/3 van de marokkaanse jeugd per maand langs kwam. Hoe deden die mensen dat? Na 5 jaar experimenteren hadden ze daar een slim systeem voor opgezet. De meest actieve leden van de community werden nadat ze zich een tijdje hadden bewezen vrijwilliger en hadden als taak de discussie in de klauwen te houden. Er waren nu 40 moderators die flink wat uren aan het forum besteedde maar en elke week melde zich 20 nieuwe vrijwilligers aan dus het was een eer om deze positie te krijgen.

 

Ze hebben aparte websites gemaakt voor marokkaanse vrouwen,  een apart modellenbureau, en een voor het populaire kickboxen en overal waren de communities zeer actief maar goed gemodereerd. Verder is er een uitgebreidt panal waar allochtonenen marketing onderzoek wordt gedaan, het blijkt bijvoorbeeld dat marokkanen 1680 euro per jaar uitgeven aan kleding en schoenen, tweemaal zoveel als allochtonen nederlanders en alleen de beste merken zijn goed genoeg.  

 

De amsterdamse en nationale politie adverteert er om nieuwe agenten aan te trekken, sociale zaken doet onderzoek om te zien wat er leeft onder de marokkaanse jeugt, ze maken websites voor de middenstand die zich richt op allochtonen en die kunnen zich niet veroorloven daar niet te adverteren.

 

Ze zijn al 5 jaar bezig dus om dat te vieren organiseerde de heren een feestje, ze huurde de rai af, nodigende de meest beroemde artiesten uit uit de arabische wereld uit en wistten 3000 marokanen van 4 s’middags tot 11 uur sávonds enthousiast bezig te houden, geen alcohol  zonder dat er ook maar iets mis ging.

 

Natuurlijk was 2 november, de dag van de moord op Theo Van Gogh bijzonder slecht voor business. De helft van de adverteerders trok zich terug toen bleek dat Mohamed B daar ook had gediscussieeerd ook al had de pers het pseudoniem Rifo79  helemaal verkeerd maar Marokkanen werd als een groep iets waar je als bedrijf je niet mee moest bemoeien.

 

Maar ook daar komen ze wel weer doorheen, ze werken uitgebreidt samen met politie en justitie om illigale activiteiten op te sporen dus de politie heeft zijn rol als adverteerder alleen maar uitgebreidt.

 

De websites zien er vlot uit en werken snel. Opensource als technologie is het enige wat ze gebruiken en tussen een ideen hebben en het uitvoeren zit een bijzonder korte tijd wat ik een verademing vind.

 

De Amerikaanse ambassade heeft ze al een tijdje ontdekt als interessante ondernemers dus de 2 oprichters kregen de uitnodiging om deze zomer op kosten van de amerikaanse overheid langs 7 staten te reizen om met andere ondernemers te praten die dit soort communities opstarten aangezien ze dit in Nederland wel erg goed doen.

 

Van alle ondernemers die ik tegenkwam op de Amsterdam Creativity Exchange waren de ondernemers van www.marokko.nl by far de meest indrukwekkende wat mij een beetje hoop geeft over de toekomst van Nederland.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel