Home Bedrijven en personen Marc van der Chijs discussieerde een week over de blockchain op het...

Marc van der Chijs over het bitcoin overleg bij Richard Branson

Marc van der Chijs is investeerder, woont in Vancouver en was een van de gelukkigen die door Richard Branson werd uitgenodigd om een week bij hem op zijn privé eiland te discussiëren over de blockchain. Dit deed hij samen met andere belangrijke mensen uit de blockchain wereld. Hij deelt met mij wat er die week allemaal besproken is.

Jeff Garzik

Jeff Garzik, een van de vijf blockchain core developers was ook uitgenodigd om feedback te geven over de werking en technische mogelijkheden van de blockchain. Verder waren er ondernemers, venture capitalists, journalisten, economen en de overheid bij betrokken.

Blockchain gaat de wereld veranderen

Richard Branson wil dingen doen die impact hebben. Hij denkt dat de blockchain een hele belangrijke rol gaat spelen bij het verbeteren van onze wereld. Hoe kan de blockchain bijvoorbeeld de derde wereld veranderen?

Voorbeelden waarbij de blockchain de wereld kan veranderen:

Eigendomsrecht

Het belangrijkste gespreksonderwerp was hoe je eigendomsrechten van huizen of onroerend goed op de blockchain kunt zetten. Veel landen kennen geen (officieel) eigendomsrecht waardoor je ook niet zomaar naar een bank kunt stappen en een hypotheek af kunt sluiten. De blockchain kan dit mogelijk gaan veranderen en het eigendomsrecht permanent veilig, transparant en goedkoop vastleggen. In Honduras gaat dit voor het eerst live met support van de overheid.

Verkiezingen

De blockchain maakt eerlijke verkiezingen mogelijk. Iedereen krijgt een token die je kunt inwisselen voor een stem. Met deze token kun je één keer digitaal stemmen. Realtime kun je de stemming volgen en er kan niks gemanipuleerd worden. Je stem staat immers in de blockchain en kan achteraf niet aangepast worden.

Gratis sensoren weggeven

Deze sensoren meten wereldwijd het klimaat. Dus de temperatuur, watervervuiling, luchtvervuiling etc. Door deze data in de blockchain te zetten krijg je continu realtime betrouwbare wereldwijde informatie over het klimaat in de wereld.

Technische problemen

Er zitten nog wel wat haken en ogen aan de blockchain. Deze loopt namelijk vol en dat probleem wordt alleen maar groter naarmate meer mensen er gebruik van gaan maken. Er zijn steeds meer krachtige resources nodig om de blockchain draaiende te houden. Om dit op te lossen is er gesproken over:

  • Het verhogen van de size van een block van 1 naar 20 megabyte
  • Om sidechains te gebruiken, deze mini blockchains hang je aan de blockchain en deze synchroniseren om de zoveel tijd alle data.
  • Dan is er ook nog een off-chain oplossing waarbij transacties buiten de blockchain om gedaan worden en ook hier de data om de zoveel tijd wordt gesynchroniseerd.

Waar kun je de blockchain nog meer voor gebruiken?

Bedrijven kunnen de blockchain gebruiken om hun data in op te slaan waarbij ze zeker weten dat de data niet te hacken valt. De blockchain geeft vertrouwen wanneer mensen weten dat de data niet te manipuleren valt. De blockchain is verifieerbaar.

Het overboeken van geld is volgens Marc een van de beste voorbeelden. Wanneer er bij financiële transacties iets misgaat is het geld verdwenen. Met de blockchain kun je precies zien dat persoon X €100 heeft overgemaakt naar persoon Y. Dit valt niet te manipuleren. Je ziet ook dat de bitcoin in landen als Griekenland aan populariteit toeneemt.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel