Home Bedrijven en personen Johan Stokking over zijn succesvolle Kickstarter campagne

Johan Stokking over zijn succesvolle Kickstarter campagne

Op de Kickstarter meeting was Johan Stokking aanwezig, Tech Lead van The Things Network. Een gecrowdsourced gratis open source IoT netwerk. Met dit mobiele netwerk willen ze slimme apparaten wereldwijd met elkaar laten communiceren. Hiervoor hebben ze zelf goedkope gateways ontwikkeld voor €250 per stuk (ipv €1000). Ze moesten via Kickstarter voor 120.000 euro aan gateways verkopen. De software zelf is open source, de omzet zit hem in de verkoop van deze hardware.

Kickstarter

Uiteindelijk hebben ze bijna €300.000 euro opgehaald met hun Kickstarter campagne, veel meer dan nodig dus. De helft van het geld is afkomstig van Nederlandse backers. De campagne sloeg direct aan doordat ze van tevoren met hun overtuigende verhaal de community al hadden opgewarmd. Na een uur was een kwart van het benodigde bedrag al binnen en binnen 8 dagen werd de €120.000 al gehaald. Het verhaal dat ze verkochten sprak mensen aan. Aan de ene kant hebben ze een sociaal doel om een wereldwijd open source IoT netwerk aan te leggen, aan de andere kant moeten ze natuurlijk ook geld verdienen door keihard die hardware aan mensen, overheden en bedrijven te slijten. Kickstarter is niet alleen goed om geld mee binnen te harken, het is ook een marketingtool. Deze campagne leverde The Things Network een heleboel publiciteit op en trok verschillende bedrijven en overheden aan die met ze samen wilde werken. Moet je Kickstarter kiezen of een partij als Indiegogo? Wat gebeurd er nadat je het geld hebt binnengehaald? En wanneer ontvang ik mijn gateway?

Lessons learned

Welke tips heeft Johan voor iedereen die een Kickstarter campagne wil beginnen?

  • Warm je community van tevoren goed op
  • Kom met een goed verhaal, niet alleen een product.
  • Zorg dat je meteen in de eerste paar dagen al hard gaat, dit kweekt vertrouwen bij andere potentiële backers.

Meer over The Things Network

Eerder sprak ik bij BNR en in mijn eigen radioshow Digital Transformation al met Wienke Giezeman, de initiator van The Things Network. Bij BNR net voor de Kickstarter campagne, in mijn eigen radioshow net na de Kickstarter campagne.

Interview na afloop van de BNR uitzending

Interview met Wienke Giezeman bij Digital Transformation

Wienke zat bij mij in de uitzending van Digital Transformation, beluister hieronder het fragment (vanaf 36:09 min)

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel