Home Vincent's Column Is er een fietsexamen voor internet nodig?

0 2909

Het lijkt wel alsof mensen, en de media alleen maar interesse hebben wat er allemaal mis kan gaan op internet.
Vorige week deed ik bijvoorbeeld mee aan een discussie over the state of the internet op 1 op de middag met Maurice Wessling van de privacy organisatie Bits of Freedom  en Rob Gonggrijp , een van de oprichters van de oudste en meest gerespecteerde internet provider van Nederland: Xs4all
Het leek in het programma alleen maar te gaan over virussen, spyware, misinformatie van bloggers, de miljoenen computers die als zombie gebruikt worden, de eindeloze fraude, de privacy problemen en de overheid die ons elke stap van de weg kan controleren. Elke poging om af en toe iets positiefs te noemen over de rol van internet in het leven van mensen was binnen een minuut weer een zwaar probleem geworden.Dan waren er de afgelopen maanden Zembla en Tegenlicht, die de op zich geweldige kwaliteiten van de programmamakers gebruikten om Google eens aan te pakken en stevig te waarschuwen over de potentiële duistere macht van de zoekmachine. Uit beide rapportages kwam eigenlijk niets concreet waar we ons zorgen over moeten maken maar veel bespiegelingen over de vele dingen die mis zouden kunnen gaan.

En afgelopen maandag introduceerde 2 op zich vrolijke optimistische enthousiaste mensen, Theo huibers deeltijd hoogleraar aan de Utwente , en Nart Wielaard een registeraccount die journalist werd , het boekje ‘Wakker worden‘ met als ondertitel: hoe je dagelijks wordt gemanipuleerd en belazerd (op internet). Hierin wordt weer eens helder en geanimeerd uitgelegd welke gevaren je loopt indien je een internet gebruiker wordt. Ik weet dat ik zelf ook een beetje naïef ben want veel mensen weten inderdaad nog steeds niet dat een windows XP machine die je op het internet aansluit, en die niet is bijgepatched, binnen 10 minuten wordt gehacked, dat veel leuke sites waar je een spelletje speelt zich direct met spyware in je computer nestellen en dat het overnemen van een PC een peulenschil is. En natuurlijk is het zo dat zoekmachines gemanipuleerd worden aan alle kanten en dat alles wat er op internet wordt beweerd minimaal zo vaak is gelogen als in het normale leven. We weten nu toch allemaal wel dat identiteit op het internet een zeer rekbaar begrip is dat de prijsvergelijkings machines op het internet betaald worden door de adverteerders dus maar een gedeelte van de ‘waarheid’ tussen haakjes weergeven? En niemand koopt anno 2006 noch een penisvergroter, we weten nu toch wel dat die dingen echt niet werken, of geeft de postbank pincode aan de Russische programmeurs?

En voor al die problemen zijn toch gewoon simpele oplossingen die meer gebaseerd zijn op technische hygiëne, (u heeft toch ook een virus scanner, een spyware checker en een spamfiler?) en gezond verstand in combinatie met een beetje mensenkennis.

Ik moest na lezing van het boekje even nadenken over mijn eigen zoon die ik op een gegeven ogenblik ook al deze basis vaardigheden moet gaan uitleggen en die ik ook op een ander moment moet loslaten op het world wide web in de hoop dat het allemaal wel goed gaat. Misschien moet er toch wel een soort fietsexamen worden ingevoerd voor internet. Fietsen lijkt namelijk ook heel ingewikkeld in het begin.

 

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel