Home Vincent's Column Internet bellen komt dit jaar naar je toe

0 3347

Gisteren announceerde UPC op de IBC, de beurs voor televisie producenten dat ze voice over IP oftwel VOIP gingen introduceren in Nederland. VOIP is eigenlijk digitale telefonie en wordt in de volksmond ook wel Internet telefonie genoemd . Het was blijkbaar zo nieuw dat het NOS journaal er zelfs aandacht aan besteede dus dan komt het echt dichtbij,

 

De meeste mensen associeren Internet telefonie met gratis maar dat is een vergissing. Het bellen bv bij UPC is niet gratis, een telefoon abbonement kost een tientje per mand ipv 18 euro bij KPN en de rest van de tikken naar vast EN mobiel, die verreweg het duurste zijn, zijn slechts 15% goedkoper.
 Zoals Herbert Blankenstijn al eerder vertelde in zijn kolom kun je met prefix 1649 (www.bel1649.nl) nu voor 0 cent per minuut bellen naar iedereen in het vaste net, met alleen een starttarief van 3 cent en gewoon je eigen telefoon gebruiken. Dus voor de prijs hoef je het niet te doen. De meeste mensen blijven trouwens gewoon met KPN bellen dus blijkbaar is prijs ook niet belangrijk voor de meerderheid.

 

Is er nou iets interessants aan dit VOIP wat voor de gewone consument wel de moeite waard is? Denk eens aan de CD en de DVD, wat was daar opvallend? Juist de kwaliteit was veel beter. Het klassieke telefoon geluid is in de afgelopen jaren nauwelijks beter geworden. Eigenlijk omdat we nu allemaal mobiel bellen in de auto of op straat is het veel minder maar wel met veel meer vrijheid.

 

Met VOIP kan de kwaliteit van de telefoon gewoon FM kwaliteit worden. Door het programma www.skype.com te installeren, wat 10 miljoen mensen al hebben gedaan,  kun je het gratis eens proberen. Het is of iemand naast je staat. Radio studio’s gebruiken dit soort methodes al om dure apparatuur te vemijden waarmee nu studio’s met elkaar zijn verbonden. Een correspondent ergens in de wereld hoeft alleen maar dit gratis pakketje te gebruiken en internet te hebben en hij/zij klinkt helder in de uitzending. Maar dat geldt dus ook voor u indien u lange gesprekken heeft met familie in het buitenland of zelf in een hotelkamer met breedband verbinding zit in een ver land , wel met een webcam natuurlijk want je wil altijd dichtbij zijn.

 

Een tweede voordeel op langere termijn is dat telefoonnummers, die ooit iets te maken hadden met een geografische plaatsbepaling van de nummers niet meer nodig zijn. Je kunt mij altijd bereiken op mijn telefoon nummer maar ook via mijn skype naam vincente. Met VOIP krijg je straks een nummer en een naam als je een abbonement neemt en het reist met je mee in het hele land en zelfs internationaal, net zoals met mobiel maar dan zonder roaming kosten. In Engeland hebben ze hier al een speciale nummerreeks voor beschikbaar gesteld en in Nederland zal dit ook snel volgen voorspel ik.

 

Maar VOIP wordt dit jaar ook mogelijk met je eigen gewone telefoon met iedereen die breedband internet heeft. Ik denk dat u bij de meeste ADSL en kabel bedrijven in het komende jaar een aanbod krijgen om 1 of meer telefoonlijnen voor 5 of 10 euro erbij te bestellen. U stopt dan de telefoondraad simpel in het breedband modem en u kunt perfect bellen.

 

Maar vervolgens zijn er allemaal nieuwe dingen mogelijk. Via een makkelijk gebruikers interface zou je dan bijvoorbeeld direct van uit het adressenboek op de PC een belletje kunnen plegen, of een conference call met 3 mensen op te zetten, en natuurlijk is het makkelijk om simpel je voicemail in de email box te krijgen.

 

Waar ik veel van verwacht is prioritisering en nummerherkenning. Bij UPC gaan ze u op de TV waarschuwen wie er belt, maar het zou mooi zijn als ik simpel op mijn pc kan aangeven wie mij mag storen en wie direct naar de voicemail moet. Als ze dan de voicemail ook nog even via stem herkenning tot een normale email kunnen omvormen zodat ik het snel kan lezen vind ik het langzamerhand echt nuttig worden.

 

Ik wil alleen niet de directeur zijn van het vaste net van KPN. Zij gaat er natuurlijk ook mee komen maar na het internationaal bellen, de prijs van de tikken, en het verdwijnen van internet tikken naar vaste breedband aansluitingen worden nu ook hun de vaste abbonement gelden bedreigd. Dat wordt nog flink afslanken.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel