Home Vincent's Column Innovatie uit Hengelo

0 4576

Naast de manier waarop de consument met televisie omgaat veranderd er veel in het maken van radio en televisie. 2 jaar geleden ging ik met een omroep directie naar de USA om te kijken wat de grootste innovaties waren in tv land. We gingen onder andere naar het TV station New York one http://www.ny1.com die zijn verslaggevers zonder camera man maar met camera’s de deur uitstuurde en ze daarna zelf de rapportages liet editen. Dat maakte programma’s maken veel goedkoper, flexibeler en gaf een grote creatieve variatie. Dat was in Hilversum een behoorlijk ongehoorde actie en de meeste zien dat nog steeds totaal niet zitten.

 

Momenteel is de NOS hard bezig om digitaal werken in te voeren. De bandjes gaan eruit, het mediapark ligt vol met glasvezel en harde schijven. Het project is geïnstalleerd maar ze zitten nog in de kinderziektes en de journalisten lopen nog steeds met camera en soms geluidsmensen rond.

 Maar tot mijn verbazing hebben ze in Hengelo het nieuwe werken bij RTV oost al jaren geleden ingevuld. RTV oost is een regionale omroep met 250k TV kijkers per dag, 24 uur radio en internet waar maandelijks 370k van de miljoen potentiële kijkers komen kijken. Met een bescheiden budget van 12 miljoen euro maken ze 750 uur televisie per jaar.

 

4 jaar geleden is daar het zogenaamde niet liniair editen ingevoerd. Da’s een mooi woord voor video editen met de computer, wat 1 miljoen Nederlanders overigens allang thuis doen met home video’s maar bij de meeste omroepen nog niet is geïmplementeerd. Ook hebben daar alle radio en tv journalisten toen DV cam les gekregen en gingen vanaf die dag met een camera op pad.

 

Als ze terugkwamen konden ze op hun PC gewoon de rapportage in elkaar draaien. Ze snappen eigenlijk nu niet wat er bijzonder aan is. Het TV editing programma Fork_production is zo simpel dat het te gebruiken is door elke journalist. TV oost was de eerste klant die dit programma invoerde en het is gemaakt door het sneekse bedrijf build4media http://www.b4m.com/Products/FORK_Production/fork_production.html die het nu over de hele wereld verkoopt inclusief CNN omdat het zo simpel is. Investering in software voor 60 man redactie was minder dan 100k en het werkt.

 

Het video archief, wat vroeger een dood eind was om alle programma’s te begraven werd hernoemt tot internet uitzending gemist en geheel open gegooid . Meer dan 100.000 filmpjes worden via internet bekeken en dat aantal stijgt snel.

 

Ze zijn gewoon ook snel en praktisch met het invoeren van simpele nieuwe dingen. Toen ik erop stond tijdens onze voorbespreking om niet naar Hengelo te komen en het met Skype video te communiceren keek het management team erna en hebben ze skype direct ingezet om vanuit de plaats hinterzarte waar het Nederlands elftal uithangt radio uitzendingen te verzorgen. Ik probeer al jaren BNR nieuws radio zover te krijgen dat ze skype accepteren in plaats van altijd maar weer naar de studio moeten komen maar bij dit station wordt het altijd als technologisch inferieur en gevaarlijk gezien dus innovatie ho maar.

 

Het hotste in TV land is citizen journalism. Hoe krijg je de kijker zover dat hij gaat bijdragen aan het programma? TV oost had in 93 al tientallen video correspondenten die met een gewone camera items opnamen en opstuurde. Nu met internet wordt dat natuurlijk veel makkelijker. Ze stonden ook helemaal open om de kijker erbij te betrekken. New York One http://ny1.com/ny1/TheCall/index.jsp# vraagt bijvoorbeeld aan de kijkers op internet om de items van het TV nieuws programma te sorteren op belangrijkheid en er eigen ideeën aan toe te voegen. De meeste journalisten vinden dat een vreselijk idee. Als het volk gaat regeren wat moeten wij dan nog?Bij TV oost vonden ze het een natuurlijk idee en gingen ze direct aan het werk. Het natuurlijke conservatisme bij journalisten tegen verandering is daar soepel doorbroken.

 

Normaal begint het TV nieuws om 6 uur maar tegenwoordig worden alle items die klaar zijn direct op internet gezet. Een radio journalist die teveel energie had maakt na zijn radio programma een eigen TV journaal wat zo goed was dat vanaf gisteren om 4 uur via de tv zender wordt uitgezonden. Zelf programma’s samenstellen en uitzenden is met digitale uitzendmiddelen een fluitje van een cent waardoor er veel meer geëxperimenteerd kan worden.

 

Hilversum kost als snel 900 miljoen euro om 3 zenders in de lucht te houden. De 12 miljoen is iets minder dan 1.5% van het geheel. Als ik kijk naar het niveau van de digitale innovatie, en de veranderende relaties tussen journalisten en de kijker in het oosten van het land dan is de moeite waard voor Hilversum om ipv naar New York een excursie naar Hengelo te organiseren!

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel