Home Vincent's Column Een cursus WIFI in planet en uitzending in NOVA

0 4222

Door Vincent Everts – Er zijn eigenlijk maar weinig technologieen voor dagelijks gebruik waar ik echt enthousiast over ben. Zo gebruik ik al jaren WiFi, vooral in een draadloos netwerk in en rond mijn huis. Vanavond besteedt tv-programma Nova er aandacht aan.

Deze faciliteit in en rond het huis verschaft ons de gelegenheid geeft heerlijk op mijn laptop in de tuin of in de huiskamer te werken en op elke PC al mijn MP3 muziek te beluisteren en mijn DIVX speelfims te bekijken. Het is eigenlijk hetzelfde als een draadloze telefoon, alleen werkt het met (snel) internet in plaats van spraak. Nu staat WiFi opeens de laatste tijd erg in de belangstelling. Eerder al besteedden vakpublicaties zoals Planet Multimedia er uitgebreid aandacht aan. Ook dagbladen komen nu met de achtergronden, zoals Het Parool en Trouwafgelopen week.

De communicatietechniek wordt zelfs gezien als een bedreiging voor het al veelgeplaagde UMTS, omdat overal honderden van deze WiFi hotspots door bedrijven en particulieren de lucht in worden gebracht zodat langzamerhand een steeds bredere dekking ontstaat, vooral in steden. Nova besteedt er vandaag aandacht aan in de uitzending. Zo zijn van Hubhop Boris Veldhuyzen van Zanten en Caspar Wenckebach geinterviewd, hun collega’s Ralph de Swart en Koen Kam gaven voor de opname een demonstratie van de installatie van een access point. Ook mijn eigen WiFi netwerk voor de buurt wordt getoond.

De praktijk
Maar wat komt er eigenlijk bij kijken voor een WiFi hotspot?
Je moet allereerst een vaste internetaansluiting hebben, met ADSL of op de tv-kabel. De dekking van beide technieken neemt toe, informatie staat onder meer op Internetten.nl

Het begint nu met basis ADSL voor (tijdelijk) 28 euro per maand. en je kunt zelfs al voor 99 euro een 8 megabit download en 512 upload krijgen bij Cistron wat ongeveer 8 maal zo snel is als de standaard KPN ADSL-versie.

Ook de kabel doet het tegenwoordig prima zo blijkt uit testresultaten.Ik krijg op mijn Chello-verbinding van UPC vaak tussen de 500 Kb/s en 800 Kb/s en dat is echt supersnel. (Als je maar geen problemen krijgt met de organisatie van UPC zit je prima). Zelfs Casema heeft nu een snelle versie van hun vaak trage kabelabonnement, dat het veel beter schijnt te doen. En @home is still going steady.

Nu sluit je zo’n internetaansluiting aan op een doosje wat ze een ‘wireless router’ noemen zoals die van E-tech of van Wavelan> dan wel van Cisco. Voor minder dan 300 euro heb je een basisstation met ingebouwde beveiliging (firewall en encryptie). Dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt om een thuisnetwerk op te zetten. In de laptops zet je een PCMCIA netwerkkaartje voor 75 euro en in de desktops een external kaartje via een USB kabeltje.

Het opzetten is echt zeer eenvoudig, binnen 2 uur heb je alles draaien. Als je iedereen buiten de deur wilt houden moet je wel de ‘128bits encryptie’ aanzetten anders krijg je onveilige situaties zoals Nova in oktober 2001 aantoonde.

Maar je kunt ook een iets grotere antenne kopen en die op het dak zetten en de aansluiting delen met de buren. In dat geval moet je de individuele PC’s goed beschermen met een firewall zoals van Zonealarm.

Ik kan inmiddels tot ongeveer 100 meter vanaf de dakantenne een prima connectie krijgen. Door simpel een kaartje te kopen kunnen de buren meedelen in de snelle verbinding. En indien ik 5 buren zo gek krijg om elke maand 15 euro te betalen dan kom je nog goedkoop uit. Dit werkt net als met de opkomst enkele decennia terug van de centrale antenne systeem (Cai) in gemeenten.

Anders dan UMTS
Nu zal Wireless Lan of WiFi in mijn ogen absoluut geen bedreiging vormen voor UMTS. Hotspot internetdekking voor een laptop is iets compleet anders dan een mobiele telefoon met permanente verbinding. Ik zie Wireless Lan meer als een bedreiging voor kabelaars en ADSL-aanbieders omdat ze bij het delen van lijnen minder aansluitingen in een buurt verkopen.

Al met al is WiFi een super aardig fenomeen en beveel ik iedereen aan om het thuis (en in het bedrijf) te proberen en het met een goede buur te delen. Het kost maar een avondje opzetten en je hebt er erg veel plezier van!

 

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel