Home Bedrijven en personen Zonne-energie heeft de toekomst

Zonne-energie heeft de toekomst

Edwin Koot is al 22 jaar lang actief in zonne-energie wereld. In die beginperiode waren er nog maar 10 daken in Nederland met daarop zonnepanelen. Hij begon als consultant, deed studies voor de overheid en organiseerde bijeenkomsten over solar. Vandaag de dag zijn er in Nederland meer dan 300.000 systemen en dat is nog steeds maar het begin.

Solarplaza

Edwin wilde onafhankelijk zijn van Nederland en ging wereldwijd opereren met Solarplaza. Het is een internationaal platform dat de toepassing van zonne-energie bevordert maar ook versnelt. Ze organiseren conferenties en handelsreizen naar alle delen in de wereld (USA, Zuid-Afrika, Japan, Saudi-Arabië o.a.) voor iedereen die iets met zonne-energie van doen heeft.

Hoe gaat het nu in Nederland?

We hebben inmiddels dus meer dan 300.000 systemen en een goede salderingsregeling voor particulieren en bedrijven die zonne-energie verkopen. De teruglevering van elektriciteit wordt verrekend met het netverbruik tegen hetzelfde tarief. Maar blijft dit ook zo? In Nederland is 1% van onze energie afkomstig uit zonne-energie, in pioniersland Duitsland is dit 6-7%. Op piekmomenten is 50% van de Duitse energie zelfs afkomstig uit zonne-energie en dumpen ze hun energie spotgoedkoop bij ons over de grens (!). Edwin geeft aan dat we nog steeds maar aan het begin staan van het tijdperk en dat de groei in een paar jaar enorm kan toenemen.

Edwin Koot in Digital Transformation

Welke thema’s spelen er in al die landen? Welke landen zijn in opkomst? Wie zijn de grote sprekers over zonne-energie? Wat zijn de grote bedrijven? Wat doen de prijzen van zonnepanelen en de energieprijs? En misschien wel het belangrijkste: wat gaat er met de opslag van al die energie gebeuren?

Ik praat erover met Edwin Koot, directeur van Solarplaza.

Beluister de hele uitzending

Naast Edwin Koot is ook emeritus universiteitshoogleraar Duurzame Ontwikkeling en Voedselzekerheid aan de Universiteit van Wageningen (WUR) Rudy Rabbinge te gast om te praten over duurzame voedselproductie.

Interview na afloop

Bekijk ook mijn interview met Edwin na afloop van de uitzending:

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel