Home Vincent's Column Webcasten, van aandeelhoudersvergadering tot trouwen

0 3257

Zou het niet mooi zijn als het Internet in de komende 5 jaar een bijdrage ging leveren aan het verminderen van het aantal kilometers dat wij allemaal met elkaar afleggen? Dit jaar weer zo’n 160 miljard kilometer. De eerste bescheiden tekenen zijn al te vinden. Minder kilometers zou kunnen doordat je seminars, conferenties en vooral vergaderingen via het web zou kunnen volgen.

 De eerste categorie evenementen waar dit mogelijk was waren de aandeelhouders en analisten vergaderingen. Een hoop bedrijven met als voorbeeld KPN presenteert al jaren deze meetings op het Internet. Interessant is dat momenteel het aantal mensen dat via het Internet de zaak volgt vele male groter is dan in de zaal zit. Naast de video van de spreker lopen de presentaties in PowerPoint mee. Helaas kun je nog niet vaak een vraag stellen. Dat reserveren ze voor de mensen die in de zaal zitten.

 

Dan de conferenties. Dankzij het podcasten is het veel makkelijker geworden om mee te luisteren met sprekers op conferenties. Je abonneert op een podcast en alle verhalen komen direct in je mp3 speler terecht zonder dat je er veel voor hoeft te doen zodat je kunt luisteren wanneer je wil. Ik ben zelf erg gecharmeerd van de site www.itconversations.com waar je alle belangrijke sprekers kunt vinden die iets te zeggen hebben over nieuwe technologie. Neem als voorbeeld een mooi verhaal van Vince Surf, de vader van het Internet die verteld hoe het Internet is ontstaan en waar het volgens hem heen gaat.

 

Maar ook webcasten met video is nu goed mogelijk. Zo heb ik zitten kijken naar een Emerce conference over narrowcasting waarin duidelijk een update werd gegeven hoe mcdonald en MediaMarkt nieuws en reclame presenteerde op de honderden schermen in de winkels en hoe de koopbeslissing dramatisch kon worden beïnvloed door de juiste reclame op de juiste tijd te verstrekken. Ok. Het koste mij 1.30 per keynote speech maar dat was een fractie van de prijs van de conferentie en ik was weer helemaal bij zonder dat ik weer een hele dag kwijt was.

 

Dan het vergader monster. Als het aan mij ligt dan zou het aantal fysieke vergaderingen gewoon halveren en gingen we over voor de andere helft naar vergaderen via het Internet.

 

Meestal is het organiseren een stuk eenvoudiger omdat iedereen achter zijn werkplek kan blijven zitten, zelf voor zijn koffie zorgt en de meetings een stuk korter zijn dus de footprint van de tijdsbesteding is meestal 2 of 3 maal zo klein. Dan de voorzitter, die heeft meestal de zaak veel meer in de hand. Hij/zij kan documenten naar voren halen en zorgen dat iedereen naar hetzelfde stuk kijkt waarbij mensen dan direct suggesties kunnen doen voor veranderingen. Deelnemers zijn vaak nog onwennig over dit soort zaken in Nederland maar als je het eenmaal doorhebt is het zeer efficiënt.

 

In de USA zijn ze daar al veel verder mee. Het bedrijf Webex produceert dit soort vergaderingen en doet dit jaar 300 miljoen euro omzet waarvan 88% in de USA met een flinke winst. jan Baan was een van de eerste investeerders en hij heeft hier veel geld mee verdiend. De grootste concurrent is microsoft die de nummer 2 placeware heeft opgekocht en het nu meelevert in Office maar er nog relatief weinig aan heeft gedaan. Europa sukkelt hier nog achteraan maar nu breedband en snelle computers in het bedrijfsleven gemeengoed wordt zie ik dat hier ook stijgen.

 

Ik ben benieuwd wat meer invloed heeft op het verkeer over 10 jaar, het nieuwe kilometerheffingsplan wat dan wel zo’n beetje geïmplementeerd moet zijn of de invloed van nieuwe media op de vervoersstromen. Ik gok op het laatste.

 

Ik ga het vrijdag zelf eens proberen. Ik ga dan trouwen en mijn huwelijksreceptie zal dan via www.ons-trouwen.nl  door www.picturethis.tv  worden gewebcast zodat alle Amerikaanse gasten en Nederlandse die in het buitenland zitten ons kunnen zien en feliciteren. Hopelijk komen er nog een paar mensen fysiek want een gezonde mix is erg belangrijk.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel