Home Vincent's Column Wat is microsoft toch een brilliant bedrijf, een prijsverhoging van 100% heet...

0 2898

Een van de bedrijven die ik het meest bewonderd heb is Microsoft. En wie zou dat niet doen? Een bedrijf dat zo’n 25 jaar geleden nog 10 mensen was die toevallig een kleine opdrachtje kregen van IBM en doorgroeid naar een bedrijf dat op de beurs 370 miljard dollar waard is, bijna twee maal zoveel als dat IBM, en een omzet heeft van 25 miljard in 2001 met een netto winst van meer dan 10 miljard!

Microsoft is een volhouder, na 3 maal deden ze het goed met Windows en bliezen ze Apple naar de achtergrond. Wordperfect en Borland werden van de aardbodem geveegd.
Roel Pieper schreef gisteren in zijn kolom in het FD dat de concurrenten het Microsoft wel erg makkelijk hebben gemaakt, dat moge waar zijn,  maar ik denk dat Microsoft gewoon erg slim zaken doet.

Zo goed dat er soms iets wat onvoorzichtig met de vuist op tafel werd geslagen en dat na IBM en AT&T ook Microsoft door de Amerikaanse overheid werd aangeklaagd maar nog niet veroordeeld.

Waar mijn  bewondering bijna ademloos werd is met het Internet, Microsoft had er geen belangstelling voor maar toen Netscape een succces werd en Internet groeide en bloeide heeft Bill Gates in een paar maanden het hele schip de juiste kant op gestuurd. Nu domineert Microsoft het Internet en heeft het zijn toekomst rond het internet gevormd in de .NET strategie

Nu echter komt Microsoft met een nieuwe software licencing strategie. Het bedrijf zegt dit te doen naar aanleiding van commentaar van klanten om het makkelijk en flexibel te maken software licenties te kopen voor de computers in het bedrijf. Oplossing: Na 1 oktober 2001 bestaan er geen MS-Office upgrades meer voor bedrijven maar moet je een compleet nieuwe  paket kopen of elk jaar voor 29% een onderhoudscontract te kopen waarna je elke versie van Office die Microsoft  produceerd in de komende jaren direct mag gebruiken.

Nu is het enige probleem dat bedrijven helemaal niet staan te trappellen om zo’n nieuwe versie te upgraden. het duurt meestal een jaar of 2 voordat de software stabiel genoeg is. De meerderheid van de gebruikers werkt dan nu op de werkplek nog met Office 95 en 97.

Deze nieuwe manier van software kopen of huren blijkt volgens Gartner, een gerenomeerd IT onderzoeksbureau tussen de 35% en 100% duurder uit te pakken. In Nederland is dit tussen de 100% en 220% voor de meerderheid van de bedrijven. Dit wordt beweerd in een open brief van de Netwerk gebruikersgroep Nederland aan de directie van Microsoft Benelux. De NGN is een vereniging van 3700 systeembeheerders die samen meer dan een half million desktops beheren,

Ik weet hier iets van want ik ben onbezoldigd voorzitter van deze vereniging. Onze leden gingen op hun achterste benen staan vanwege deze prijsverhoging die in hun ogen totaal onnuttig en onrechtvaardig is. Toen ik het moest onderzoeken was ik vol bewondering voor deze move van Microsoft die ik als venture capitalist absoluut goedkeur maar als vertegenwoordiger van de leden zeer sterk afkeur.

Er is geen concurrentie meer voor Microsoft Windos of MS-Office. Een prijsverhoging van 100% of meer is het begin, ik ben zeer benieuwd of de klanten die als makke schapen accepteren.

 

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel