Home Vincent's Column Versatel en Samsung starten innovatie oorlog met de voetbalrechten

0 2775

Terwijl iedereen zich druk maakt over de NOS en John de Mol is het veel interessanter dat Versatel de TV sportrechten achter de decoder wegkaapte voor CanalPlus, die in de pers hadden laten weten 40 miljoen te gaan bieden. Dat deden ze blijkbaar niet want Versatel had het met 30 miljoen binnen.

 

Versatel heeft verder een compleet gloednieuw tripple play netwerk gekocht van Samsung die dit in Korea en Japan al eerder heeft geimplementeerd en de netwerk apparatuur, de modems en de setupbox voor de televisie perfect draaiend moet opleveren.

Het bijzondere aan dit netwerk is dat het gebaseerd is op ADSL 2+ wat ruim 3 maal zo snel is als het ADSL, en daarmee geschikt voor video.

 

In Frankrijk heeft www.free.fr met ADSL TV al 600.000 klanten en levert voor 30 euro per maand meer dan 60 gewone kanalen voor de TV van DVD kwaliteit, gratis telefonie naar alle vaste lijnen in Frankrijk en draadloos internet door het huis voor de PC met een snelheid van 15 megabit, ongeveer 2 tot 10 maal zo snel als u nu heeft. En dat alles over een simpel telefoondraadje.

 

In Nederland zal het ook zoiets worden, slimme digitale TV + goedkoop bellen en supersnel internet voor weinig. Alleen dat hebben UPC, Casema en Essent nu ook zo ongeveer zeggen ze dus what is the big deal.

 

Nou, Verstel heeft tegen extra betaling voor de sportliefhebbers het eredevisie voetbal, en ze gaan 5 sport kanalen uitzenden ipv 1 canal plus zodat je nu 380 wedstrijden live kunt zien ipv nu 45, dus kijken naar jouw favoriete club ipv een selectie.

 

Maar dan begint eigenlijk het pas. Doordat iedere abbonee een apart draadje heeft naar Versatel kunnen ze individuele TV maken. Ik zag een demo dat je naast de hoofdwedstrijd ook 4 andere Picture in Picture wedstrijden zag die begonnen te flikkeren als er een doelpunt werd gescoord waarna je met een druk op de afstandbediening naar die wedstrijden kon overschakelen.

 

Natuurlijk kon je de statistieken direct oproepen, doelpunten herhalen, camera standpunten kiezen en de wedstrijd nog een terugroepen wanneer je maar wilde. Ook kan het netwerk een TIVO video recorder dienst leveren en kun je daarmee kijken naar je favoriete programma’s waarneer je maar wil of een film starten uit een selectie van duizenden films ipv de 20 van de maand.

 

Daarnaast kan dit netwerk gebruikt worden om te videobellen en kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen doordat de doctor een video checkup kan doen of ze iemand om hulp kunnen vragen. De telefoon zal het adressenboek uit de PC hebben zodat je overal de juiste gegevens hebt.

 

Tv, Internet en Telefoon zullen net zo fundementeel veranderen als de muziek industrie met de komst van MP3. Topman Scheepbouwer van KPN kondigde in Nova vorige week al aan dat bellen over 10 jaar gratis zou worden maar dat gaat sneller dan hij publiekelijk wil toegeven. De kabel bedrijven krijgen er een serieuze concurrent bij en gaan keihard innoveren. Ook KPN zal ook deze combinatie van slimme tv, internet en telefonie moeten gaan aanbieden.

 

En het mooie, dit is geen mooie toekomst visie. Deze dienst met alle sportkanalen moet augustus 2005 perfect draaien of Versatel en Samsung hebben een gigantisch probleem. Deze netwerk opzet is echt nieuw en er moet nog bijzonder veel gebeuren voordat het werkt. Het is echter een make or break voor Versatel,  en Samsung kan zich niet veroorloven om dit te laten mislukken dus er zal in 2005 zwaar worden gezweet om het klaar te krijgen. Alle andere partijen zullen hierop snel reageren maar hebben de sportrechten niet.

 

Ik voorspel u dat de voetbalrechten in 2005 een nieuwe breedband Innovatie oorlog veroorzaken.

 

Click hier voor de journaaluitzending en een interview met Radio1 van afgelopen donderdag

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel