Home Vincent's Column Verkiezingen in America

2 4973

De Amerikaanse Democrats bouwen een aardig feestje in boston. Er zitten bij de democratische conventie 5000 mensen die in een omgebouwde sportzaal enthousiast staan te gillen en te dansen bij de diverse sppeches van alle prominenten sprekers zoals Carter, Clinton en Gore. Dit is business as usual daar. Leuk om van Twan Huys in Nova en Bernard Hammelburg op BRN te horen hoe het daar werkt in een paar minuten per dag. Ik hoorde van hen dat de democraten heel voorzichtig zijn om onvriendelijke woorden over Bush te hebben en dat het alleen maar gaat om enthousiaste woorden over Kerry te uiten. Ik snapte daar niets van.
Als simpele Europeaan denk je toch dat Bush er een beetje een zooitje van heeft gemaakt door bv in Irak met te weinig soldaten en merkwaardige verwachtingen van juichende menigtes, het land te bevrijden maar dan te hopen dat ze het zelf allemaal prima kunnen verder opbouwen? En die vriendelijke woorden over ons als Europees ‘old empire’? Hebben ze daar geen kritiek over? De economie draait goed maar die 500 miljard tekort dan, dat is toch bijna 6% van het bruto nationaal inkomen?

Ik dacht de democraten inmiddels het Bush bloed wel konden drinken maar volgens het deskundig commentaar wat ik hier krijg is dat niet zo. Dus ik besloot zelf maar eens even kijken op de site van de democratische conventie. Daar bleek dat ik de hele show voordurend live kan volgen. Maar ook dat ik direct terug kan kijken naar de speech van Clinton. Nou daar was echt niets vriendelijk over Bush bij. Vond eigenlijk dat Clinton de vloer met Bush aanveegde. En Gore en de anderen deed er nog een schepje bovenop. Maar goed, deze andere perceptie zal wel aan mij liggen. Wel interessant dat ze ook direct de speeches live ondertitelden voor de doven, erg professioneel gedaan en goed omdat er blijkbaar 54 miljoen invaliden zijn, zoals op de website vermeld stond, die erhttp://blog01.kintera.com/dnccblog/ nu bij kunt betrokken.

Nog dezelfde dag staan er direct de video highlights van elke speech op dus je hoeft niet alles te bekijken. Naast de goede video op de site heeft iedereen het dit jaar over de bloggers die live rapporteren op de conferentie. Bloggers zijn mensen die texten intypen op een laptop en dan via bv wife de foto’s en texten direct publiceren op hun website als een doorlopend verslag. Er zit soms maar een paar seconden tussen schrijven en lezen. Blogging is de nieuwe hype op het internet en er zijn er nu al miljoenen van.

Een van de kandidaten,  Howard Dean die bijna de democratische presidents kandidaat was geworden heeft laten zien hoe je met email, blogging, en internet sites als middel zonder een groot traditioneel partij apparaat een grote groep supporters kunt verzamelen, flinke bedragen kon ophalen en internet effectief kon inzetten om stemmen te werven. Alle partijen hebben daar naar gekeken en ervan geleerd. Nu lopen er naast de vele radio en tv journalisten dus 20 bloggers op de showvloer rond die live schrijven over wat ze zien en meemaken. Je leest erg veel verschillende verhalen en dat maakt DAT het evenement weer een stukje dichterbij komt.

En kijken er nu mensen naar zo’n evenement? Op de eerste dag rapporteerde de site honderdduizenden bezoekers en 113.000 video’s streams die bekeken werden. Dat moet je vergelijken dat er in Nederland 35.000 mensen naar een site zouden komen en 6000 mensen naar een video van het partijcongres van de PVDA of het CDA zouden kijken. Internet is bezig om een belangrijk element te worden in de Amerikaanse politiek. Elk jaar weer een stuk meer. Ik hoop alleen dat het leidt tot betere keuzes van het electoraat. We gaan het zien in de komende maanden.

2 REACTIES

Reageer op dit artikel