Home Vincent's Column UMTS voor 1/10 van de prijs. Laat de competitie beginnen.

0 3113

Wat is competitie toch een geweldig mooi middel om als consument mooie dingen te krijgen voor een redelijke prijs! Afgelopen april had ik een enthousiaste kolom waarin ik vertelde dat ik UMTS van Vodafone had gekocht voor mijn laptop en hoe perfect het werkte. UMTS, het 3e generatie mobile netwerk,  voelt qua snelheid net zo aan als ADSL-light. E-mailen en web browsen werkt als een trein. Je doet je laptop open clickt op connect en je hebt gewoon breedband internet waar je ook bent. Het enige probleem was dat het een beetje extreem duur was.
Normaal betaal je bij Vodafone 75 euro voor 100 mbyte en vervolgens 1 euro per extra megabyte. Ik had nog 50% korting gekregen op die prijs per megabyte dank zij een vriendelijke sales persoon. Helaas bleek op mijn eerste rekening dat ik 2000 megabyte had gebruikt en daarom maar liefst 1000 euro moest betalen. Daarna was ik gewaarschuwd en gebruikte ik UMTS alleen maar als het echt nodig was. Maar toen bleek dat mijn 2e rekening ook 1000 euro was werd ik echt pissig. Ik had slechts 250 megabyte gebruikt, 8 x zo weinig als de eerste maand maar helaas waren 125 megabyte hiervan in Duitsland gebruikt die dan weer 10x zo duur waren en de 1000 euro mocht ik weer overmaken. UMTS was toen voor mij equivalent met duur en ik moest denken aan de veilingen die miljarden opbrachten voor de overheid waar ik de prijs voor moest betalen.

 

Nu gaat morgen de competitie beginnen want KPN gaat als 2e operator beginnen met UMTS en het is een veel beter antwoord. Om te beginnen is de UMTS kaart die je moet kopen 189 euro, meer dan 100 euro goedkoper dan bij Vodafone maar voor 75 euro per maand krijg je maar liefst 1000 megabyte, 10x zo veel als bij Vodafone. Dat is nog eens een echte betere deal. Hoewel het UMTS netwerk van KPN in 50 steden werkt, ongeveer het dubbele van Vodafone, betekent dat nog steeds dat  UMTS alleen maar in de randstad en een paar steden in Brabant werkt. De rest van het land zal nog even moeten wachten tot 2007.

 

Verder heeft KPN ook het zogenaamde WIFI, het draadloze internet wat in veel huizen en bedrijven zit goed geïntegreerd. Je laptop waarschuwt indien er een andere verbinden beschikbaar is die goedkoper of sneller kan zijn. Voor 20 euro krijg je dan nog 1000 minuten publieke WIFI erbij die in de meeste hotels zit. Slim. Nu gaan we natuurlijk kijken of Vodafone volgende week met een nog beter antwoord komt, lijkt me dat dit wel nodig is en de mensen in Maastricht zullen nu wel druk aan het mailen met het hoofdkwartier in Londen.

 

KPN heeft blijkbaar weer geld en spirit om er eens stevig de beuk in te gooien want ze zijn ook nog deze zomer begonnen om de SMS melkkoe van elke operator te slachten. Ik vond 20 cent voor een SMS, een Emailtjes van 150 karakters wat nog niet eens naar een andere PC kon worden gestuurd,  altijd al legalized robbery . De kostprijs van SMS was veel minder dan 1 cent maar niemand ging er echt mee concurreren tot KPN de SMS prijs meer dan halveerde naar 7 cent per stuk. Een goedkope zomer!

 

Die grote schulden van de beruchte UMTS veilingen zijn dus nu blijkbaar afgebouwd maar ze houden nog wel veel mensen bezig. Nederland is nu voorzitter van de Europese commissie en ik deed mee aan een etentje van EZ waarin gesproken werd over de ambitieuze ICT agenda voor de komende 10 jaar. Ik hoorde de hele avond geen enkel goed idee maar alle sprekers waren het over 1 ding gepassioneerd eens: Nooit meer een veiling! Ik hoop dat er nog wel wat ambitieuzere ideeën op de agenda komen want alleen geen veiling is niet genoeg.  Ik stem voor het idee van Edgart Wintzen een goed europees betalingssysteem op mobiel en internet. Maar voor alles stem ik binnen europa voor competitie want morgen wordt umts betaalbaar dankzij dit mechanisme.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel