Home Vincent's Column UMTS video telefoon en Windows Media edition zagen het licht deze week!

0 3069

Deze week kwamen er een paar leuke gadgets op de markt. KPN introduceerde gisteren de UMTS video telefoon die al door Balkenende in het ziekenhuis werd gebruikt en Microsoft kwam met het nieuwe Windows Media Edition systeem.

 

Umts, u weet wel waar zalm die 5 miljard aan licenties voor kreeg komt langzamerhand dichterbij en wordt nu nuttig. Eerst kwam er de PC kaart voor de laptop waardoor je in alle grote steden overal snel internet kon krijgen en toen kwam Vodafone in juni met een Samsung UMTS telefoon. Als je daar mee video belde werd het echter zo heet dat het batterijenleven erg kort was. Daarbij was Live, het mobiele internet van Vodafone niet vooruit te branden en was het ook erg duur als je het veel gebruikte.

Gisteren kwam KPN met UMTS en de SonyEricsson Z1010, een prima toestel met een ingebouwde mp3 speler zodat de ringtones nu heftig echt klinken, perfecte ingebouwde bluetooth support waardoor je het ook als laptop modem kunt gebruiken, een groot scherm en goed batterijen leven.

 

Het Imode, Kpn zijn mobiele email en internet is tot mijn zeer grote genoegen minimaal 3x zo snel geworden wat te vergelijken is tussen met een pc in te bellen of te adsl’n. Teletext, anwb fileinformatie, de telegraaf, of een NS reiziger site vliegen voorbij en browsen en lezen gaat nu sneller dan ik kan bijhouden.

 

Verder kun je nu veel video’s bekijken. Ik zelf kijk nu regelmatig op mijn mobieltje naar het Journaal, Nova, Netwerk, Kopspijkers, en een heleboel leuke nieuws video’s van www.Ftv.nl , een nieuwe ster aan het internet video landschap die elke dag 20 filmpjes maken van 3 minuten. Ze worden op de portals zoals Msn, Zonnet en Tiscali nu al 3 miljoen keer per maand worden bekeken en er subliem uitzien op mijn mobiel . Ook kun je gewoon luisteren naar Radio 538 en op een webcam naar de DJ gluren. Vind ik dat nou leuk? You bet. Alleen kijk ik maar een paar minuten naar dingen die me echt interesseren itt tv. Met mijn ongelimiteerde abbonement van 75 eruo per maand kost het tv kijken ongeveer 5 cent per minuut.

 

En als laatste is er video bellen. Ik bel nu regelmatig een groep van 20 mensen die ook zo’n telefoon hebben. Als je niet te veel zwaait met de camera is de andere persoon prima te zien  en ook waar hij/zij is.

 

Wat mot je daar nu mee zucht nu half Nederland! Nou, wat me vooral opvalt is dat je gedwongen wordt om iemand de FOCUS te geven als je video belt. Je kunt niet meer 5 andere dingen doen zoals iets lezen, emailen, opruimen etc. Groot nadeel. Maar …mijn vriendin vind het heerlijk als ik haar bel met de videotelefoon want zij krijgt al mijn aandacht en dat vind ze niet meer dan redelijk. En ik heb al een flink aantal meetings gehad waar ik niet fysiek was maar veel beter kon functioneren omdat we elkaar konden zien. Aardig is dat je ook kunt bellen naar elke PC met een breedband aansluiting en een webcam. Video bellen is nu nog dezelfde prijs als gewoon bellen maar wordt volgend jaar naar verwachtig 2x zo duur.  Handig voor de juiste momenten.

 

En dan kwam Microsoft vandaag met de aanval op de TV in de huiskamer. Een PC met TV functionaliteit, een afstandbediening, een ingebouwde harde schijf video recorder met een Nederlandse TV gids en mogelijkheden om makkelijk naar je foto’s te kijken. Ik schreef in juni er al een lofzang op maar hij nu ook in Nederland verkrijgbaar vanaf zo’n 1000 euro krijgen van een tiental hardware vendors. Let vooral op een stille kast. Een gewone PC kast in de huiskamer is veel te lawaaiig. Nog een leuk plat LCD scherm erbij vanaf 1200 euro en je hebt een erg goede combinatie.

 

Het gevecht tussen de PC en TV industrie is begonnen.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel