Home Vincent's Column U blogged dus u bestaat

0 3387

De vakantie komt eraan. Is het niet tijd om het nieuwste en hotste internet medium in te schakelen om alle vrienden en kennissen eens goed op de hoogte te houden?? Kortom de vraag is: Blogged u al? Geen idee wat bloggen is? Tja ligt toch een beetje aan de leeftijd. Gisteren gaf ik een presentatie voor 100 ICT mensen en slechts een derde wist wat het was en 3 hadden  een eigen blog.

 

Toch zijn er al een miljoen mensen die er een hebben in Nederland en komen er elke dag een paar duizend bij, en de meeste zijn jonger dan 18 ben ik bang. Dit terwijl de kranten en magazines er vol van staan over dit nieuwe fenomeen van zelfexpressie bij de internet gebruiker.
 

Bloggen is eigenlijk gewoon het hebben van een eigen website die je heel makkelijk kan vullen en vullen met artikeltjes, foto’s, links, muzieklijsten, filmpjes en andere digitale zaken. Ze worden gemaakt door mensen die alles willen doen variërend van het op de hoogte houden van vrienden en familie van de komende vakantie naar China, al het nieuws van Ayaan Hirsiali verzamelen of een actieve blogger als Marco die op mediafact.nl zeer verdienstelijk alles bijhoudt over laatste online marketingnieuws.

 

Waarom is dit bloggen zo populair geworden en wat zou u er mee kunnen doen? Het verschijnsel is natuurlijk niet nieuw. Home pages bestaan al zo lang als het internet. Alleen kun je nu naar een website gaan als www.blog-in.nl van startpagina, http://spaces.msn.com van microsoft of www.blogger.com van Google en binnen een paar minuten een perfect uitziende site maken over jou favoriete onderwerp. Vervolgens kun je dan met via email of een web browser er snel teksten en foto’s op zetten die er dan direct perfect erop staan, makkelijk doorzocht en gearchiveerd worden. Je kunt de weblog voor iedereen open zetten of alleen voor een kleine groep toegankelijk maken.

 

De lezers kunnen ook meestal direct reageren op jouw nieuws en deze interacties zijn op hun beurt een belangrijk gedeelte van de weblog. Als je een weblog interessant vind als lezer kun je je abonneren via een RSS feed zodat je automatisch nieuwe items binnen krijgt die je natuurlijk dan direct weer op je eigen weblog kunt publiceren.

 

De weblogs zijn dus vaak aan elkaar gelinked dus als een nieuwtje op een weblog wordt gespot gaat het vaak als een razend vuurtje de wereld rond hetgeen al bedrijven flink wat schade heeft veroorzaakt toen bijvoorbeeld iemand een videootje publiceerde van een duur kensington lock dat binnen 5 minuten met een pen te openen was en waardoor het bedrijf 10 miljoen dollar aan nieuwe locks moest rondsturen.

 

Bedrijven zijn nu ook wakker geworden en zien het ook als een kans om meer met de buitenwereld in contact te komen op een positieve manier. Steeds meer bedrijven waaronder bijvoorbeeld IBM moedigen hun werknemers aan om ook een weblog te openen en het volgen van weblogs op het web wordt steeds belangrijker om goed in de gaten te houden waarbij gespecialiseerde zoekmachines als technorati.com/ erg handig zijn om te zien wat het volk van je vind.

 

Maar gebruik de vakantie eens om kennis te maken. Ga eens naar web-log.nl en maak een eigen website aan. Zet er een aantal gedachtes, foto’s op en informeer je collega’s, vrienden. Publiceer met je mobiele telefoon foto’s en grappige ervaringen en voordat je het weet heb je een compleet nieuwe manier om op een aardige manier je leven te delen.

Na deze eerste ervaring ga je er dan eens voor zitten hoe je dit in je werk kunt gebruiken. Volgens businessWeek (en FemBusiness) is het bloggen of geblogged worden.

 

Dus blog ze deze vakantie!

 

PS: Een goede overview over bloggen en alle gevolgen voor de business kun je vinden op http://www.blognomics.nl/ wat georganiseerd is door mijn collega’s krijnschuurman en Guido van Nispen

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel