Home Vincent's Column Tijd voor stemwijzer 2.0!

0 4429

Wat gaan we weer stemmen bij de 2e kamer verkiezingen? Komt u er een beetje uit met de debatten van een uurtje die nu losbreken met een selectie van de lijsttrekkers, wordt het duidelijker als de politici elkaar in de haren vliegen over kleine issues of elkaar uitmaken voor draaiers en leugenaars? Kijkt u misschien naar de websites, weblogs , videocast of zijn de populaire hyves pagina’s de plek waar u de juiste informatie vind over uw favoriete helden. Of stemt u al jaren hetzelfde en voelt u zich daar goed bij?In de woelige wereld van de politieke verslaggeving is de stemwijzer een zee van rust. Beantwoord 30 vragen over de essentiële issues in de samenleving, geef daarna aan wat je echt belangrijke vind en er komt een objectief advies uit. Een helderheid die aanslaat blijkt uit het feit dat er binnen een week meer dan een miljoen mensen de tocht naar stemwijzer hebben ondernomen en waarschijnlijk de 3 miljoen wel overschrijden.

Stemwijzer is een mooi medium maar er moet nog wel heel wat meer aan gebeuren voordat het stemadvies goed werkt. Bij de referendum over de Europese grondwet bleek hoe slecht het instrument werkte. De overgrote meerderheid kwam positief uit de stemwijzer voor de grondwet maar het volk stemde massaal tegen. Je kunnen zeggen, dat komt doordat de stemwijzer objectief meet wat mensen vinden van issues en niet wat ze emotioneel voelen. Maar Harry van Bommel van de SP of Andre Rouwvoet waren fervente tegenstanders van de grondwet op basis van argumenten maar kregen toch een positief stemadvies. De stemwijzers van toenmalige concurenten zoals Echtereferendumwijzer.nl kwamen wel uit op 65% tegen. Er stonden blijkbaar gewoon niet de goede vragen in om de essentie te meten van issues die mensen belangrijk vonden. Stemwijzer reageerde met een kort geding tegen de concurrerende stemwijzer wegens imitatie en won dit ook nog.

Ikzelf kwam altijd via stemwijzer uit bij D66 maar gisteren bleek dat ik nu tot mijn verrassing uitkwam bij eenNL, de partij van Marco Pastors bij wie ik bij mezelf nog geen diepe associatie had ontdekt. Maar ja Mark Rutten zou volgens stemwijzer d66 stemmen en de SP zou de grootste partij worden volgens de stemwijzer kiezers. De milieu beweging klaagt steen en been dat er te weinig milieu vragen zijn opgenomen en Liberale democraten spannen een kort geding aan omdat ze default uitgevinkt staan in de vergelijking.

Ik ging vervolgens maar eens kijken op de concurrent www.kieskompas.nl die door trouw populariseert wordt en door de VU is gemaakt wegens kritiek op de stemwijzer. Deze stemwijzer vraagt naast issues ook nog oordelen over de poppetjes en of het land verbeterd is in de afgelopen jaren. Daar kwam d66 weer bovenaan vooral omdat zij daar de vraag over roken in de horeca wel stelden en aangezien ik gepassioneerd een partij zocht die dit wilde verbieden werd het dus D66. De PvdA zegt hier, hoewel ze voor een verbod zijn, tot mijn verbazing niets over in hun programma, althans volgens de site programmavergelijking plus van de universiteit van Amsterdam waar je makkelijk programma´s van politieke partijen kunt vergelijken.

Stemwijzer probeert dingen te verbeteren. Zij hebben de site http://www.wiekiesjij.nl/ gemaakt waar je honderden politici kunt vergelijken op persoonlijke en politieke kenmerken en www.programmavergelijking.nl waar je dieper op de issues in kunt gaan. Maar momenteel is de alom geroemde stemwijzer 1.0 te primitief en werkt net zo onvolledig en fragmentarisch als stemmen op basis van een verkiezingsdebat.

Het is tijd dat ze gaan werken aan nieuwe stemwijzer 2.0

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel