Home Bedrijven en personen jan Baan lessen voor NL overheids ICT uit Estonia door Stichting E-governance.nu

0 4444

Jan Baan over de oprichting van de  Egovernance.nu stichting nav inspirende bezoeken aan digitaal wonderkind Estonia en de lessen voor Nederland die hieruit te leren zijn.

De stichting egovernance.nu (http://www.egovernance.nu) vindt dat Nederland veel kan leren van de wijze waarop Estland er het afgelopen decennium in is geslaagd is de transformatie naar ‘digital first’ door te voeren. Waar we in Nederland nog vooral bezig zijn de papieren werkelijkheid te digitaliseren heeft Estland de rigoureuze stap gezet om digitale informatie als de basis te beschouwen.
In Estland is een digitale handtekening een digitaal geencrypte en daarmee ook echt betrouwbare handtekening. Ook het patienten dossier is volledig elektronisch.  Anders dan in Nederland waar data op basis van berichtenverkeer wordt uitgewisseld is dat in Estland gebaseerd op het ‘once only’ principe.
Het houdt in dat identieke gegevens maar één keer mogen worden opgeslagen. De condities waaronder andere partijen de data mogen raadplegen zijn afhankelijk van de soort data. Voor medische gegevens geldt daarbij een ander regime dan voor bijvoorbeeld data die opsporingsdiensten of marktpartijen nodig hebben.
Dit systemem zorgt er niet alleen voor dat de kwaliteit van de gegevens hoog blijft, maar ook dat eenvoudig is vast te stellen wie er wanneer toegang heeft gehad tot welke gegevens. Vanuit het principe (voor inwoners van Estland een grondrecht) dat niet de overheid maar jij als persoon zelf eigenaar bent van de data kan iedere Est inzien wie er wanneer welke gegevens heeft geraadpleegd en zelf managen wie er toegang mag hebben tot welke gegevens.
De notie van het bieden van absolute transparantie zorgt ervoor dat Esten buitengewoon veel vertrouwen hebben in hun digitale overheid. Bij medische gegevens hebben gekwalificeerde medisch zorgverleners standaard toegang hebben tot iemands patiënten dossier tenzij die persoon zelf heeft ingesteld dat dat niet mag. Verzekeraars daarentegen hebben standaard juist geen toegang tot iemands medisch dossier.
Het elektronische patientendossier zorgt voor enorme besparingen: Allereerst in de administratieve processen. Maar ook in de kosten van de zorg omdat de kans dat iemand een verkeerde behandeling krijgt omdat het dossier niet compleet is veel kleiner is dan in Nederland.
Estland is ook het enige ontwikkelde land in de wereld dat de stijging van de kosten van de zorg weet te beperken. Als percentage van het BNP zijn de uitgaven voor zorg al jaren stabiel op 6,3%. De overige OESO landen zitten gemiddeld op 9% en dat percentage blijft maar stijgen.

 

 

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel