Home Bedrijven en personen Slim laden op zonne-energie is de toekomst

Slim laden op zonne-energie is de toekomst

Zowel Auke Hoeksta als Robin Berg spraken tijdens de hoorzitting over elektrisch rijden voor de Tweede Kamercommissie van EZ. Robin Berg is de oprichter van LomboXnet en was samen met Auke Hoekstra (Senior Advisor Smart Mobility, TU Eindhoven) te gast in Digital Transformation. Volgens Auke kan slim laden zorgen voor optimale synergie tussen elektrische auto’s en duurzame energie. Daar moet wel de elektriciteitswet voor aangepast worden. Hij wordt hierin gesteund door collega wetenschappers als Maarten Steinbuch en ook door Robin Berg.

‘Over 15 jaar draait de hele wereld op zonne-energie’

LomboXnet is een bewonersinitiatief uit Lombok, Utrecht, met als doel om supersnel internet in Lombok toegankelijk te maken voor iedereen. Maar ze doen meer, LomboXnet zet ook vol in op duurzaamheid. Ze plaatsen zonnecentrales op scholen en ontwikkelen laadpalen die kunnen laden én ontladen (smart solar charging). Ook hebben ze twee elektrische deelauto’s. Volgens Robin draait over 15 jaar de hele wereld op zonne-energie, niet alleen energie maar ook transport en warmte. Momenteel speelt zonne-energie nog amper een rol, zeker in Nederland, maar dit gaat volgens Robin dus drastisch veranderen. En ook wetenschapper Auke onderstreept deze visie.

Slim laden

Nederland loopt een beetje voorop wanneer het gaat om slim laden. Met een paar aanpassingen van de elektricitieitswet kunnen we grotere stappen maken en onze producten ook exporteren naar het buitenland. Slim laden betekent optimaal gebruik maken van duurzame energiebronnen in combinatie met elektrische auto’s. Denk aan het gebruik van je auto als energieopslag waardoor je energie kunt laden, maar ook ontladen.

Bekijk mijn interview met Robin Berg na afloop van de uitzending

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel