Home Vincent's Column Segway, het gadget van de eeuw?

0 4883

Zo af en toe loop ik echt hartstikke achter. Niet zozeer in dingen weten maar wel er dingen mee doen.

 

Zo hoorde ik 4 jaar geleden via het rumour circuit het internet dat het gadget van de eeuw er aankwam. Het zou het eerste apparaat zijn wat intelligent aanvoelt wat je wilt doen en zich aan jouw lichaam aanpast. Het was een nieuwe combinatie van lopen, fietsen, snorfiets en meer, er was 10 jaar aan gewerkt en zou het persoonlijke transport helemaal gaan vernieuwen. Nadat de hype tot ondragelijke hoogte was gestegen met opmerkingen van Jeff Bozas, de baas van Amazon, dat dit net zo groot zou worden als het Internet, onzin natuurlijk, stond de gadget, de Segway genaamd op de de voorpagina van Time Magazine.

 

Ik probeerde de Segway uit in Amerika en was verkocht. Het is moeilijk te omschrijven dus je moet eigenlijk even gaan kijken op www.segway.nl. Je staat op een klein platform met 2 wielen aan de zijkant waar je op gaat staan en de segway houdt je dan dankzij 4 gyroscopen en 2 krachtige computers zonder enige moeite in evenwicht. Door je lichaam een klein beetje te bewegen bestuur je het . Leun je naar voren, dan accelereren je, leun je naar achteren dan rem je. Het kan, terwijl je stil staat, op de plaats draaien en je kunt het zelfs in het kantoor gebruiken zonder iemand aan te rijden. Buiten bereikt het de fietssnelheid en zelfs op de golfbaan is het superstabiel. Het is zo’n maf gevoel om een apparaat jou in evenwicht te zien houden en binnen 3 minuten raak je eraan gewend en wil je niet meer anders.

 

De segway houdt het ongeveer 18 kilometer vol en vervolgens hang je het een half uur aan het stopcontact en kun je weer verder. Omdat het niet in Nederland te krijgen was en bij introductie in Amerika 8000 dollar kostte moest ik even slikken om het te kopen en probeerde herhaaldelijk het op ebay te krijgen, maar het was zo populair dat ik elke keer naast het net ving.

 

Nu is de prijs gedaald tot 4000 dollar en kun je het nu ook in Nederland rond de 4k ex BTW aanschaffen bij www.segway.nl en ik heb dan ook afgelopen week het ding eindelijk gekocht en ik ben completely hooked. Ik stuif nu door Nederland heen, in kantoren, op de openbare weg. Het is grappig hoe iedereen reageert, het is zo’n eigenaardig gezicht om iemand staand op de segway te zien voorbij stuiven dat 10% direct schreeuwt, wow, mag ik het ook eens proberen, 50% begint te vragen hoe het werkt en wat het kost en de andere direct te praten of ik niet enorm dik ga worden en waar nou zo’n ding voor nodig is.

 

De Segway gebruiken ze oa bij de 2e kamer om de grote afstanden binnen te overbruggen, de politie kijkt erna ipv een fiets want je kunt rustig een gesprek met iemand voeren terwijl je stil staat. Ikzelf gebruik de Segway als ik de auto parkeer om de laatste paar kilometer snel en comfortabel te overbruggen. Ook vind ik de trein nu veel makkelijker want ik hoef de bus niet meer te gebruiken.

 

Ik heb er ook al iemand op gehad van 70 jaar die na een heupoperatie nog wel kon staan maar slecht kon lopen. Zij werd voor het eerst weer eens opgewekt, omdat zij op ooghoogte door het dorp kon rijden en kon met iedereen praten. Was een openbaring en verschrikkelijk nuttig.

 

Maar vooral vind ik de segway bijzonder vanwege het gevoel wat het je geeft. Je krijgt de indruk dat een machine in de gaten heeft hoe jij je lichaam gebruikt en zich aanpast aan jouw wensen met een super intuïtieve userinterface. Je denkt aan wat je wilt doen en het gebeurd. Heel bijzonder. Maar erover praten helpt niet. Kijk even op www.vincente.nl naar een paar videootjes en foto’s dan krijg je een idee.

 

Maar als je me ziet rijden vraag gerust even hoe het werkt en als ik in een goede bui ben mag je het ook even proberen. Van dit soort intelligente, intuïtieve machines gaan er nog veel meer komen. I can not wait!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ronald Goes, directeur Talpa TV op de segway net nadat Jack Spijkerman het ook had geprobeerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De jongste segway gebruiker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik op mijn segway

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel