Home Bedrijven en personen, Events Innovatie bij Sail 2015

Sail 2015

Het zal je niet ontgaan zijn dat Amsterdam vorige week in het teken stond van Sail. Ik heb er een onwijs leuke tijd gehad en heb ontzettend veel leuke interessante mensen ontmoet. Sail 2015 kende veel innovatie ten opzichte van de vorige edities. Social media speelde een grotere rol dan ooit tevoren en dankzij long range beacons ontvingen bezoekers van Sail alle informatie over de schepen op hun smartphone. De mooiste plek van Sail was restaurant l’Invité op de Jan Schaeferbrug, een tijd terug sprak ik over de plannen voor dit restaurant met de eigenaar Sico de Moel.

Social media queen Nina van der Giessen

Een van deze mensen is Nina van der Giessen, de social media queen van Sail 2015. #Sail2015 wist op een dag 16.000 tweets te genereren en was daarmee uiteraard zowel in Nederland als in de rest van de wereld trending topic. Nina is voor Sail sinds januari actief op Facebook, Instagram en Twitter en runde naast haar studie al deze kanalen.

Tijdens Sail zijn er 65 man als vrijwilliger op pad om de kanalen te voorzien van foto’s en filmpjes. Ook de content voor YouTube wordt door de reporters zelf geschoten en ge-edit en samen met leuke social media content getoond op de site en de enorme schermen in het Sail gebied. Daarnaast ontving Sail hulp van Twitter die tijdens de Sail-in korte live fragmentjes op het Sail account heeft gepusht waardoor ook de Twitter followers live van de Sail-in konden genieten. De doelstelling om de grootste social media Sail ooit te worden is overtuigend behaald.

De grootste iBeacon showcase ter wereld

Een beacon is een low energy bluetooth zendertje dat een signaal naar (in dit geval) je smartphone stuurt. Sail maakt gebruik van long range beacons met een bereik van 400 meter. Zodra een schip langskomt ontvang je een melding via je Sail app met extra informatie over dit schip. Ik sprak met de iBeacon koning Ronald van Woensel aka Woenz. Lees en bekijk hier meer over deze techniek.

Sico Moel, de eigenaar van l’Invité

Sico de Moel is horeca ondernemer. Tijdens Sail bouwde hij een tijdelijk top restaurant op de Jan Schaeferbrug voor de duur van vijf dagen. Een tijd terug bracht ik met hem een bezoek aan deze plek en vertelde hij uitgebreid over zijn plannen die vorige week werkelijkheid zijn geworden.

Persoonlijke rondleiding Tallship Guayas door kapitein Carlos

Nadat mijn vrouw en ik ons 10 jarig huwelijk hebben gevierd kregen we een persoonlijke rondleiding van kapitein Carlos, van het Ecuadoriaanse schip Guayas. Hij heeft 5000 mijl moeten varen om in Amsterdam te komen maar het schip ontvangt verder geen cent voor zijn aanwezigheid.

Captains Dinner

Tijdens het Captains-dinner waren er naast de kapiteins ook bestuurders, gedeputeerden en de commissaris van de koning aanwezig. Zo sprak ik met Jaap Bont (gedeputeerde economie N-Holland), Johan Remkes (Commissaris van de Koning N-Holland) en Franc Weerwind (burgemeester Velsen) waarom ze meedoen met Sail 2015.

Bekijk ook mijn andere Sail reportages:

Schaatskampioenen Ireen Wüst en Paulien van Deutekom op de social media boot

Het allerbeste uitzicht op Sail bij l’Invité

Volgende week nóg meer Sail 2015!

1 REACTIE

 1. Hallo Vincent, ik dacht al dat ik je zag lopen bij de Captains Dinner! Mooi verslag heb je gemaakt van het spectaculaire mega-event SAIL.

  Mocht je het leuk vinden, dan vind je hier nog wat leesvoer over het diner der diners tijdens SAIL:

  Persbericht namens Het Scheepvaartmuseum
  http://www.events.nl/nieuws/the-captains-dinner-thuiskomen-in-het-scheepvaartmuseum-56ad3cd61e27e593.html
  Verslag op Events.nl
  http://weblog.events.nl/2015/08/van-kapucijners-naar-verfijnd-kapiteins-diner/

  Ik hoop dat het goed met je gaat. En zou het leuk vinden eens af te spreken (heb een vraag voor je, m.b.t. Events.nl.)

  Groet en een mooie dag,
  Barbara

Reageer op dit artikel