Home Talk to Me Roeland Stekelenburg over innovatie bij de NOS

10 8399

Roeland Stekelenburg hoofd innovatie van de NOS vertelt over wat we allemaal mogen verwachten de komende maanden van de NOS. Zo gaan ze ondanks dat de iPhone nog niet officieel in Nederland verkocht wordt een teletekst browser speciaal voor de iPhone lanceren. Maar natuurlijk zijn er ook nieuwtjes te melden over het de sportzomer van 2008.

Het EK doet de NOS niet zo heel veel bijzonders. De wedstrijden worden wel live op internet uitgezonden en als toevoeging publiceren ze alle statistieken van alle wedstrijden en spelers. Even klikken op een speler en je weet hoe of wat hij heeft uitgespookt op het EK!
De NOS heeft tijdens de Amstel Gold Race een proef gedaan met het live uitzenden van verschillende streams in Microsoft Silverlight. Een vergelijkbare test bij RTL liep eerder minder succesvol en was na 5 minuten onbereikbaar.

Tijdens de Tour de France was door de populariteit van de livestreams bijna het hele internet in Nederland onbereikbaar. Doordat de bergetappe met Rasmussen zo populair was keken er 60.000 mensen tegelijk naar de livestream en verstuurde de NOS maar liefst 34 gigabit per seconde over het internet! Het was een dag dat het internet kraakte in zijn voegen maar gelukkig wel overeind bleef.

De Olympische spelen gaat de NOS groots en vooral cross-mediaal aanpakken. Er komen 12 kanalen op internet en op mobiel. Zo kan je waar je ook bent ook je lievelingssport live volgen of dit nu voetbal, paardrijden of de hink-stap-sprong is, de NOS maakt het mogelijk!

Meer weten over cross-media? Kom dan ook naar het Mediapark Jaarcongres 2008 waar Roeland hoogstwaarschijnlijk ook te vinden zal zijn.

10 REACTIES

 1. Schandalig dat de NOS voor Silverlight hebben gekozen. Zeker niks van de BBC geleerd? Waarom kiest de staatsomroep met behulp van belastingpoen voor een propiety stuk software dat niet op alle OS te draaien is?

  Dat betekent dat iets of iemand poen heeft gevangen en corrupt is.

  Ontslag voor Roeland, de corrupte MS infiltrant.

 2. @Jan: Misschien moet je iets beter je huiswerk gaan doen. Microsoft Silverlight is een cross platform plugin wat op Microsoft, Mac OSX en Linux draait. Het werkt zelfs op Symbian telefoons! En proprietary software is het zeker niet omdat Microsoft het vanaf het begin een open-source applicatie heeft gemaakt (hell froze over…).

  Voor bijvoorbeeld het EK MOET de NOS een wmv-stream uitzenden met Microsoft DRM. Dat is inderdaad NIET op de Mac en Linux te bekijken. Daarom bieden ze tevens de streams aan in Silverlight, zodat in ieder geval de Mac en Linux gebruikers het ook kunnen zien.

  Er is – anders dan jouw bericht – dus goed over nagedacht door de NOS. Wat mij betreft mag Roeland gewoon blijven 😉

 3. […] Microsoft timmerde het laatste jaar hard aan de weg om Silverlight populair te maken bij de consument. NBC gebruikt Silverlight voor het uitzenden van de Olympische Spelen en Major League honkbal. Ook in Nederland hebben we de eerste applicaties gezien van Silverlight. De NOS teste Silverlight door de Amstel Gold Race er live mee uit te zenden en gebruikt Silverlight nu om de EK wedstrijden live uit te zenden vertelde Roeland Stekelenburg laatst tegen Vincent Everts. […]

 4. Hi Vincent,
  ben blij dat jij wel je huiswerk hebt gedaan.

  Wil je zo vriendelijk zijn de url op deze site te plaatsen waar de Silverlight implementatie voor Linux is te downloaden.

  De Firefox plugin van Novell werk in ieder geval niet, met de NOS EK stream.

  Alvast bedankt.

 5. @Jan/John: Ik denk dat je mij door de war haalt met Vincent… Geen punt, ik kan je helpen. Het open-source Silverlight project heet Moonlight en is hier te downloaden: http://www.mono-project.com/Moonlight

  Ze hebben in mei de eerste betaversie uitgebracht. Ik ben benieuwd of dit wel werkt op jouw systeem. Bij mij werkt Silverlight in ieder geval perfect onder Mac OSX!

 6. Remco,

  Allereerst, sorry voor de verwisseling.

  Beide plugins geprobeerd, gisteren al. Vandaag nog de moeite genomen om de source te compileren.
  Wat denk je? nou werkt natuurlijk niet met de NOS EK stream.

  Wel werken een aantal Silverlight streams van deze website http://go-mono.com/moonlight/MoonlightStatus.aspx
  nl die met een groene punt om precies te zijn.

  Ik vermoed dat de NOS stream Silverlight 2.0 is.

  Hoe dan ook. Gelukkig heeft de BBC wel een werkende stream voor Linux en als ze niet uitzenden dan is er nog altijd justin.tv

  Ik zal wel nog de moeite nemen een paar kamerleden bij deze discussie te betrekken. Met de recente uitspraak van Kroes, om meer open source te gebruiken, kunnen ze misschien – ook een doelpunt – scoren.

  gr
  John

 7. @John: Vreemd. De NOS heeft juist Silverlight gebruikt zodat de streams multiplatform gekeken konden worden. Sowieso belachelijk dat de UEFA de partijen eist dat ze DRM gebruiken op de livestreams en dat daarom de wmv-stream met Microsoft DRM moet worden uitgevoerd.

 8. @John: Ik begrijp dat je hang-ups hebt over Microsoft producten. Ik ben zelf geen aanhanger van Microsoft (ik ben Apple gebruiker), maar snap wel dat Silverlight in de basis een cross-platform product is zoals Flash dat bijvoorbeeld ook is. Hoe kan het anders op Windows, Mac, Linux, Symbian en Windows Mobile draaien? Zie anders http://silverlight.net/ voor meer informatie.

  Ik heb trouwens je vraag over EK wedstrijden kijken op Linux gepost op het nieuwe media blog van de NOS: http://weblogs.nos.nl/nieuwemedia/2008/06/11/de-beste-ek-website/ Hopelijk heeft Roeland een oplossing voor je!

Reageer op dit artikel