Home Gadgets Rijdende Jeep gehackt op de snelweg, de reactie van Jeep eigenaren

1 5806
Jeep gehackt

Een scary artikel op Wired. Hackers nemen op afstand een Jeep over die op dat moment op de snelweg rijdt. Het ging om een demonstratie van twee security-experts, Charlie Miller en Chris Valasek, aan een journalist van Wired.

Reactie van Amerikaanse JEEP-eigenaar

Ik was benieuwd naar de reactie van een Amerikaanse JEEP-eigenaar en ik confronteerde hem met dit artikel. In eerste instantie schrok hij zich rot. Ik heb hem dan ook laten zien hoe hij de connectivity mode uit kan zetten. Maar helaas wilde hij niet op de camera reageren.

Zero-day exploit

Er gebeurde van alles toen de hackers de controle overnamen. De ventilatoren begonnen te blazen, de stoel werd warm, de ruitenwissers sprongen aan maar belangrijker: de bestuurder raakte de controle over zijn auto kwijt. De Jeep was geïnfecteerd met een zero-day exploit. Dit geeft hackers de mogelijkheid om op ieder moment via een laptop de controle van de boordcomputer over te nemen. Dit kan zelfs honderden kilometers verderop in een koffiebarretje. En wie de boordcomputer in handen heeft kan ook het stuur, de remmen en het gaspedaal bedienen.

Bestuurder wist van niks

Miller en Valasek stuurden Wired-journalist Andy Greenberg in zijn Jeep de snelweg op. Hij wist van niks. Het enige wat ze tegen hem zeiden was: “Wat er ook gebeurd, raak niet in paniek, we doen niks dat levensbedreigend is.” Vervolgens namen de experts een paar kilometer verderop de controle over. Andy kon niets meer.

Autofabrikanten worden softwareontwikkelaars

Autofabrikanten moeten echt leren om naast het maken van goede hardware ook goede software te maken. Software die veilig is en bestand tegen dit soort aanvallen van hackers. Hier liggen kansen voor Blackberry dat hun omzet de laatste jaren enorm zag kelderen. Blackberry heeft een van de meest veilige operating systems in hun bezit heeft (QNX) en ook veel auto’s maken gebruik van dit OS. Maar ook kernreactoren, energiecentrales en belangrijke systemen draaien hier op.

Chrysler werd maanden geleden door de hackers al op de hoogte gebracht van dit lek zodat ze ruim de tijd hebben gehad om een patch uit te brengen. Heel netjes dus al zijn veel mensen heel erg laks met het patchen van hun software.

1 REACTIE

Reageer op dit artikel