Home Vincent's Column Review HP 6516 in de telegraaf

0 3287

Dit weekend had ik de gelegenheid om rond te lopen met de gloednieuwe IPAQ 6515 en ik was positief onder de indruk. Deze PDA/Telefoon heeft bijna alles wat iemand nodig heeft. Het heeft een handzaam formaat wat goed in de je jaszak past (maar niet in je borstzak), het apparaat is licht (165 gram) een bevat 1.3 megapixel camera die ook met weinig licht een mooi plaatje geeft en waarmee je foto’s van 1280×1024 kan maken. 
 Verder heeft het een ingebouwde telefoon die je kunt bedienen via een aanraakscherm of met het toetsenbord en waar je wel aan moet wennen. Nieuw is een ingebouwd toetsenbord wat heel redelijk te gebruiken is. Het is mijn inziens iets minder dan de fameuze blackberry maar heeft grotere toetsen dan de Treo 650 en zijn ook intuïtiever te vinden dan de Nokia 6300.

Natuurlijk is er support voor bluetooth zodat een koptelefoon zonder draadjes altijd te gebruiken is. Het grootste gedeelte van de consumenten koopt een PDA om te navigeren in de auto. Het unieke aan de hw6515 is dat de GPS ontvanger die je nodig hebt bij Navigatie gewoon ingebouwd in het apparaat zit.

 

Ook wordt de software van TOM TOM bijgeleverd en krijg je er een kaart bij van een stedelijk gebied naar keuze zoals bv Rotterdam en omstreken. Om heel Nederland te gebruiken moet je de kaart erbij kopen, een slimme manier om mensen enthousiast te krijgen. De relatie tussen HP en TOM TOM heeft er oa voor gezorgd dat het Nederlandse Tom Tom in Europa marktleider is geworden . Als bonus kunnen er 2 geheugenkaarten in , een mini SD en een SDIO dus voldoende uitbreidings mogelijkheden.

 

Het apparaat wordt in Juni geleverd met het Windows Mobile 2003 phone edition en integreert daarmee goed met outlook en in de zakelijke wereld met Exchange. Microsoft komt wel dit jaar met een nieuwe 2005 versie van het operating systeem dus het is zaak even in de gaten te houden of er een soepele upgrade regeling komt.

 

Het enige wat deze Ipaq niet ondersteund is wireless lan (Wifi) zodat het surfen op internet niet gratis is en niet al te snel. De verwachting is dat er in de loop van het jaar nog een aparte versie op de markt komt die dit wel ondersteund.

 

Wel heeft het apparaat EDGE, een veel snellere versie van GPRS wat Telfort rondom de zomer zal introduceren.

 

HP heeft nog niet de prijs van het apparaat vrijgegeven maar die zal rond de 700 euro inclusief BTW bedragen. Het aardige voor de consument is echter dat de telecom operators deze apparaten heftig sponsoren want als je een tweejarig abonnement erbij neemt kunt je nu bij KPN een soortgelijk apparaat voor 0 euro krijgen en ik verwacht dat dit ook bij de HW6515 het geval zal zijn. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel