Home Bedrijven en personen Oprichter Windcentrale: daling energieprijzen slecht voor windenergie

Oprichter Windcentrale: daling energieprijzen slecht voor windenergie

Ik heb mijn jaarlijkse windmolenvergadering achter de rug. Via windcentrale.nl heb ik namelijk binnen een corporatie mijn eigen windmolen waarmee ik energie opwek. In totaal heeft Windcentrale negen windmolens staan wat neerkomt op 30 Gigawattuur, genoeg voor 15.000 mensen. Na afloop sprak ik met oprichter Harm Reitsma.

Goed windjaar, maar energieprijzen dalen enorm

2015 was een goed windjaar, alle molens hebben naar verwachting geleverd of zelfs daarboven. De kostprijs voor de windenergie is nu zo’n 6 cent per kilowattuur en ik betaal ongeveer 6,81 cent. 1,2 cent minder dan in mijn beginperiode. De enorme algehele daling van de elektriciteitsprijzen komt door de overvloed aan gratis kolen. De kostprijs ligt door het enorme overschot van kolen op zo’n 2,6 cent per kWh. Een slechte zaak voor de duurzame energiesector omdat ze hier niet op tegen kunnen boksen.

Nieuwe windmolens

Het financieren van nieuwe windmolens is hierdoor lastig. De subsidie die het verschil moet compenseren is onvoldoende. 10.000 mensen staan op de wachtlijst voor een windmolen, dat is dus niet het probleem. Wel een probleem is het vinden van nieuwe of bestaande windturbines om aan deze vraag te voldoen. De noodzaak van het verkopen van windturbines is er vanwege de lage rente niet. Het ontwikkelingstraject van een nieuwe windturbine duurt lang en is vanwege alle bureaucratie erg intensief.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel