Home Vincent's Column Open Brief aan Fadime Örgü VVD over Olympische spelen en ADSL van...

0 3735

Deze kolom schrijf ik vandaag als een brief aan de zeer gewaardeerde parlementariër Fadime Örgü van de VVD. Zij kondigde gisteren aan kamer vragen te stellen aan de staatssecretaris Medy van der Laan van Media Zaken over het uitzenden van maar liefst 2000 uur live olympische video materiaal die in de komende weken die via het ADSL netwerk van KPN gaat worden gedistribueerd. Zij wilde weten waarom de NOS een exclusieve deal had gesloten met de KPN!

 

Beste Fadime,

 

Met plezier heb ik uw kamervragen gelezen vandaag op de VVD site en in de media. . Ik vind het geweldig dat u deze nieuwe ontwikkelingen zelfs tijdens de hittegolven op de voet volgt en ook ervoor waakt dat de olympische spelen via elk breedband media te zien zijn. Brood en spelen horen bij het volk op elk moment beschikbaar te zijn, en breedband internet wordt een zeer belangrijke snelweg waarmee eindeloze hoeveelheid televisie kanalen ontwikkeld gaan worden. Een zorgvuldige politieke bewaking is ongetwijfeld in het belang van een gezonde groei.

Ik heb daarom maar even naar de NOS gebeld en heb de volgende informatie alvast voor u gevonden. De NOS had met het kopen van de rechten van het IOC ook de internet rechten verworven en wilde daar iets mee doen zonder er noodzakelijk geld voor te krijgen. Deze beelden, met o.a. de voorwaarde dat ze alleen in Nederland mochten worden uitgezonden, zijn aangeboden aan alle kabelaars, zoals Essent, Casema, UPC en alle Internet bedrijven zoals Tiscalli, @home,Wannadoo en KPN. Alleen moesten de kosten van de distributie van deze beelden naar de schakelkast en de klanten van de verschillende internet providers en kabel bedrijven wel door de bedrijven zelf betaald worden want daar was natuurlijk het gemeenschapsgeld niet voor bedoelt.. Alleen KPN bleek bereid te investeren in deze aanzienlijke kosten ondanks het feit dat het commissariaat van de media en de NOS het zeer wenselijk achtte dat er meer partijen meededen. Dat is jammer want naast de miljoen ADSL lijnen zijn er natuurlijk inderdaad die miljoen kabel abonnees die het ook graag willen zien. Interessant is wel dat KPN nu investeert in het stimuleren van dit olympische breedband festijn en dat bedrijven als Zonnet en Tiscali als ze hun internet via het onderliggende netwerk van KPN distribueren het gratis aan hun klanten kunnen aanbieden. Dat is denk ik o.a. het gevolg van de ont-bundeling van telefoonlijn en internet voorziening waar de 2e kamer zo vaak op aangedrongen heeft, en dat heeft de concurrentie inderdaad enorm verbeterd. Jammer dat de kabel bedrijven veel meer moeite hadden om hun breedband netwerk te delen met andere Internet providers want anders was de competitie daar ook stevig toegeslagen en was de kabel sector nu veel sterker komen te staan.

 

Maar ik hoop dat deze informatie u, en alle ambtenaren van staatssecretaris van der Laan snel verder helpt zonder veel tijdverspilling. Er wordt soms veel geklaagd over het feit dat er teveel kamervragen worden gesteld via incidenten waardoor er geen tijd meer is voor de grote lijn maar ik ben ervan overtuigd dat dit hier totaal niet het geval is want het was niet in de haak geweest als de KPN en de NOS een exclusieve deal hadden gesloten. Ik zie dan ook uit naar meer kritische initiatieven van uw pen!

 

Met vriendelijke groet,

 

Vincent Everts

                                                                

Het is volgens mij toch voor het eerst dat nu een flink gedeelte van de Nederlandse huisgezinnen naar al het video materiaal kunnen kijken. En dan niet een klein schermpje met schokkerige beelden maar een prima volledig scherm met continue de bijbehorende statistieken. En dit is enkel het begin van een grote verandering. Het hele media park staat het komende jaar op zijn kop en alle video banden die nu als basis gebruikt worden,  gaan vervangen worden door glasvezel netwerken en hele grote harde schijven waardoor al het video materiaal direct voor alle redacteuren verkrijgbaar is. Ze kunnen daarna ook zeer simpel eindeloos verschillende TV kanalen maken en uitzenden als de Internet providers meewerken. Het wordt nog een hete zomer als de politici zich realiseren wat dit betekend voor het omroepbestel.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel