Home Vincent's Column New Tech in 2006

0 3179

Wat gaat 2006 ons brengen op hightech gebied?
Het eerste was een heftige bug/feature in alle Windows versie waardoor zelfs het kijken naar een simpel plaatje in internet Explorer of een fotootje in je email programma direct je pc kan infiltreren. Beluister echt nog de waarschuwing van Herbert Blankesteijn op www.bn.nl en zorg dat u deze ellende voorkomt.

Aan de positieve kant begint morgen een van de eerste en meest interessante tradeshows waar je de nieuwe trends kun vinden: de consumer electronic show, de CES, in Las vegas. Samen met 140.000 mensen die uit de branche komen schuifel je overdag van 5 tot 8 januari langs 2500 fabrikanten en luister je naar verhalen van Bill Gates, die daar inmiddels tot het meubilair behoort of van Intel, Sony , Philips, Samsung, en de andere grote namen van de consumenten elektronica  plus Google

Ik ga daar vaak heen want daar hoor je meestal wel over de nieuwe trends die op doorbreken staan. Alleen doordat mijn eigen gadget, mijn zoontje net om 3 over 12 op in 2006 werd geboren heb ik hele andere low tech taken die mij te wachten staan ipv naar dit gadget walhalla te gaan. Maar uit de weblogs en reviews valt al een hoop trends halen.

Er staat ons weer een hoop te wachten maar dit jaar zijn de doorbraken op video gebied het meest interessant.

Kijken naar programma’s wat je wil en wanneer je wil. We zien bij de CES veel nieuwe versies van de harde schijf recorder die in alle soorten en maten te koop zijn en snel veel beter en betaalbaarder zijn. De innovatie dient vooral te komen uit gebruikersvriendelijkheid. Het moet voor een normaal mensen makkelijk te bedienen zijn, geen lawaai maken in de huiskamer en goedkoop zijn. De computer wereld die met bedrijven als Dell, HP en Microsoft een rol in de huiskamer claimde zijn vooralsnog niet succesvol geweest. Het zijn toch de normale consumenten elektronica bedrijven zoals Philips, Sony en JVC die de aantallen leveren maar Intel gaat bij de CES nieuwe chipsets aankondigen zodat de computer wereld een nieuwe slag kan slaan.

Amerika is verder compleet gestoord van High definition televisie. Elk jaar wordt er 18 miljard aan grote schermen aangekocht en er zijn in de USA via de kabel en satelliet al tientallen kanalen te krijgen zodat je televisie echt met onvoorstelbaar mooie dvd plus kwaliteit beeld kunt bekijken en de helft van de mensen die een nieuwe tv koopt loopt er mee weg. Verder stopt in 2009 het gewone analoge televisie kijken dus alle gezinnen in Amerika moeten nu over naar digitale televisie.

In Nederland gaat high definition televisie dit jaar voorzichtig van start. Sommige kabelbedrijven gaan de beelden van de wereldkampioenschappen voetbal uitzenden in high definition en Samsung en andere leveranciers van schermen gaan het hier stevig promoten maar het staat hier nog in de kinderschoenen aangezien de publieke omroepen wel iets anders aan hun hoofd hebben en commerciële omroepen wachten tot een interessant percentage het heeft.

Dan gaan we ook mobiele telefoons zien met ingebouwde televisie waar Philips met nieuwe chipsets stevig aan het investeren is in de USA. Kennen we al 30 jaar uit de sciencefiction boekjes maar komt dit jaar als dienst ook naar Nederland maar ik moet nog zien of mensen het leuk vinden op mobiel naar gewone live tv te kijken.

Maar spannend vind ik of de nieuwe trend die met de Ipod Video is ingezet gaat doorzetten. Er komen flink wat mobiele video spelers op de CES dit jaar en de verwachting is de grote studio”s gaan aankondigen dat ze hun films en series tegen betaling te laten downloaden.

Direct erna op 9 januari gaat Steve Jobs trouwens de wereld vertellen op MacWorld wat Apple weer heeft verzonnen zoals nieuwe I-books met Intel processoren. Bij de CES orakelen de grote der aarde maar Steve weet het allemaal vast weer veel beter te presenteren.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel