Home Vincent's Column Mijn vakantie met Apple

0 3704

Mijn vakantie stond in het teken van Apple. Nadat ik op 29 juni met veel moeite 2 Iphones te pakken kreeg door o.a. iemand 10 uur voor me in de rij te laten staan bleek dat ik ze de week erna  bij elke Amerikaanse Apple store gewoon uit voorraad kon kopen. De eerste 30 uur zijn er volgens AT&T, de exclusieve partner van Apple zo’n 150.000 geactiveerd wat betekent 75 Iphones in elk van de 2000 winkels maar wel minder dan de 500.000 die waren ingeschat.
Ik heb er een maandje mee rondgelopen. Als je niet van belangstelling houdt moet je er niet aan beginnen want je wordt voortdurend aangehouden door Amerikanen en nederlanders die willen weten of het ding echt zo cool is. Als je dan laat zien hoe makkelijk het is met de foto’s, muziek, video, internet en email om te gaan zijn ze meestal direct verkocht.

De meeste gebruikers zijn er ook publiekelijk erg blij mee. Ik zit zelf wel te wachten op een verbeterde versie van de software want kleine dingen zoals zoeken in email kan niet en cut en paste hebben ze nog niet uitgevonden.

Toen ik met 5 Iphones in mijn bagage terugkwam en zelfs niet de douane mensen kon vinden om het aan te geven bleek dat in Nederland het browsen via GPRS echt te langzaam is om nuttig te zijn. Gelukkig is het met wifi supersnel en is de Iphone wel een blijvertje in mijn arsenaal vooral omdat het een briljante Ipod bevat, verder is het wachten hier op UMTS. De Iphone is nu gehacked om met Nederlandse operators te werken maar dat is niet een eenvoudige operatie dus de meeste mensen moeten gewoon wachten totdat Apple het hier op de markt brengt.

Tijdens de vakantie werd mijn Dell met Microsoft Vista zo onvoorstelbaar tergent langzaam, ging de voeding weer kapot en bereikte mijn PC irritatie een hoogtepunt. Ik ben blijkbaar niet de enige want Acer topman Lanci klaagde steen en been over de stabiliteit van Vista. 5% van de PC bevolking werkt er nu mee maar op een kwart van de nieuwe PC’s willen mensen nog steeds XP.

Maar deze windows irritatie en de iphone inspiratie leidde ertoe dat mijn vrouw en ik beiden een MacBook hebben gekocht. Op zijn apples, dat betekent geen cent korting maar wel een heerlijk proces door een slimme geïnspireerde verkoper die je in een prachtige winkel rustig de paar simpele keuzes uitlegt. De Apple winkels hebben een omzet van 30.000 dollar per m2 wat de hoogste retail omzet in de USA is en wij gingen na een half uurtje blij en tevreden met een prachtig koffertje de winkel uit,  zij met een MacBook 13 inch voor 1500 dollar en ik met een  MacBook Pro  17 inch voor 3500 dollar toch ruim 2 maal zo veel als ik voor mijn laatste Dell heb betaald.

En dus zat ik tijdens de vakantie  geduldig de apple way te leren. Het is allemaal prachtig met Apple maar je bent zo gewend aan de microsoft way. De controle, Alt, Windows toetsen werken en heetten net even anders, de backspace toets noemen ze delete en de delete knop bestaan niet. Foto’s, video en podcast maken is ingebouwd en gaat makkelijk maar het email programma wat meegeleverd wordt is buggie en onhandig. Microsoft Office is toch het programma wat de standaard in de Apple wereld is maar Outlook heeft Microsoft vervangen door iets wat Entourage heet, 3 jaar oud is, lelijk en wat nog steeds niet lekker met mijn exchange server werkt. Ik heb een boek van 500 pagina’s gekocht wat humoristisch uitlegt welke technische en emotionele processen je door moet om een happy apple gebruiker te worden.

Aan de andere kant, alles werkt, de MacBook is super snel, geen reboots en de machine is bloedmooi. Maar van Windows expert die overal een oplossing voor weet wordt je een beginner en dat is stevig wennen. Gelukkig krijg je erg veel enthousiaste  support van mede apple gebruikers die vooral op www.twitter.nl opduiken. Ik heb er wel Windows op de Apple geinstalleren dus ik heb nu beiden en ga kijken of ik zo enthousiast kan blijven.

Apple is nu nu de darling van de industrie, zeer winstgevend,  meer waard dan Dell, marktaandeel is verdubbeld en steeds meer windows mensen switchen. Alleen Dell  verkoopt echter nog steeds 4 maal zoveel computers dan apple en 95% van de aardbewoners koopt nog steeds een Windows PC. Maar ik sta nu dus ook met 1 voet in die kleine Apple elite wereld.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel