Home Bedrijven en personen, Events Tweede BitcoinCongres met 1000 bezoekers stelt Blockchain centraal

Bitcoin Congres

Het blijft een enorme operatie om een congres te organiseren. 16 sprekers, 150 gasten, alles volgens een strakke planning en dan ook nog eens de rol als dagvoorzitter op me nemen. Maar ik kan terugkijken op een zeer geslaagd Bitcoin Congres.

Naast dat er in de zaal 150 mensen van 10 tot 6 uur hebben zitten luisteren keken er ook nog eens online 700 mensen mee.

Er werd een goede brug geslagen tussen de oude en nieuwe wereld. Enerzijds de Bitcoin startups die volop met de blockchain technologie bezig zijn. En aan de andere kant de bankiers, accountants en notarissen die de traditionele wereld vertegenwoordigen.

De hoogtepunten

Voor mij sprong David Birch er met zijn droge Engelse humor bovenuit. Zo enorm grappig! Maar tegelijkertijd zegt hij een hele hoop rake dingen. Maar ook Conny Dorrestijn die vertelde dat de babyboomgeneratie veel meer moet doen om startups te ondersteunen, meer van hun geld af moet komen en moet helpen om die startups hogerop te helpen. Samen met Mark Buitenhek vatte ze alles goed samen. Banken moeten hun purchasing afdelingen openstellen en meer samenwerken met startups om te profiteren van hun briljante uitvindingen. Sander Sogeti gaf een zeer interessante visionaire talk en ABNAMRO is nu de letter of credit in de blockchain aan het zetten. Kies uit 7 uur aan talks van 16 sprekers inclusief briljante startups.

Fidor Bank

Enorm leerzaam was de keynote van Michael Maier over de Duitse Bitcoin digital friendly Fidor Bank die ik toch even apart uit wil lichten. Hij werd geïntroduceerd door KPMG als een boardmember van de meest innovatie bank ter wereld.

Fidor Bank zag de razendsnelle digitale innovatie in de wereld en zag ook dat je geen bank tegenkomt wanneer je online aankopen doet op bijvoorbeeld Amazon of Ebay. Het liep allemaal via Paypal, VISA, Mastercard etc. Er was behoefte aan een innovatieve digitale bank om aan de snel veranderende behoefte te kunnen voldoen en nieuwe technologie hiervoor in te zetten.

Fidor Bank was het gevolg. Deze bank stelt de consument centraal, is integratief, transparant (API’s) en bovenal effectief. Een heel goed verhaal van onze Oosterburen.

Terugkijken

Het hele congres is hier terug te kijken met:

  • David Birch, vanaf 2:02:30 uur
  • Michael Maier, vanaf 2:42:35
  • Conny Dorrestijn en Mark Buitenhek, vanaf 6:17:40

 

Conclusie

Waar ik mij over heb verbaasd is de afwachtende houding van de banken. Banken zeggen niet waar startups aan moeten voldoen waardoor iedereen blijft zweven en startups hun werk niet goed kunnen doen. Regulatie met redelijke regels is nodig om startups een kans te geven om te innoveren in de financiële sector.

Ik hoop dat we volgend jaar meer goede voorbeelden van innovatie kunnen laten zien van grote bedrijven die de blockchain technologie gebruiken. Maar ook dat we voorbeelden kunnen laten zien van de blockchain technologie in het publieke domein, denk aan verkiezingen of het vastleggen van eigendomsrecht.

Drie jaar praten duurt al te lang, we willen resultaten zien.

Telegraaf

Bekijk ook het (video)verslag wat de Telegraaf maakte over de blockchain en het Bitcoin Congres.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel