Home Vincent's Column Maurice de Hond geschorst als bestuursvoorzitter van Newconomy

0 4048

Soms is er een onderwerp wat je echt moet behandelen maar waar je als columnist niet weet hoe je er mee om moet gaan zoals de schorsing van Maurice de Hond bij Newconomy als bestuursvoorzitter. Wat moet ik daar nu van vinden? Het hangt erg samen wat je van Maurice de Hond als persoon vindt.

Ik kwam Maurice het eerste tegen in 1995 toen hij bij Wegener zat en ik vroeg of hij mee wilde doen bij MediaPlaza, toen oorspronkelijk als opzet een multimedia centrum, een wat onduidelijke formule. 

Mijn oren werden in dat gesprek toen stevig gewassen. Of ik wel wist dat er absoluut niets anders was dan het internet, en dat hij een zeer stevige hekel had aan hoogvliegende abstracte verhalen over de toekomst, dat het heden al geweldig was en dat ik met Media Plaza gewoon goede voorbeelden moest laten zien hoe het internet in het bedrijfsleven gebruikt werd. De toekomst is nu was zijn credo. 

Hij had helemaal gelijk, en ik heb zijn goede raad opgevolgd en het helemaal op internet gegooid en MediaPlaza is o.a. dank zij hem een groot succes geworden.

Ik werd dus een Maurice fan, geloofde in zijn visie. Maar ik merkte ook dat langzamerhand veel mensen geïrriteerd werden door de stevige wijze waarop Maurice de waarheid in pacht had en dat goed liet blijken. 

De portfolio companies bij Newconomy die Maurice om zich heen verzamelde en zijn team mensen heb ik altijd als goed beschouwd. Bedrijven als Ilse, RealMapping, Tie en Proactive zijn prima bedrijven, er zijn ook zwakke broeders en onduidelijke investeringen maar dat heb ik bij iedere Venture Kapitalist gezien. 

Toen hij in Mei Newconomy naar de beurs bracht  vond ik het dapper dat hij naar de beurs durfde na Nina Brink.

Het  dramatische einde van de love affair van internet en de beurs, die eigenlijk in Nederland nooit heeft plaatsgevonden, heeft NewConomy zeer zwaar getroffen, het aandeel is nu 75% gedaald sinds de beursintroductie, minder nog dan Worldonline en zelfs de bodem van de kas komt nu in zicht, zeer vervelend in tijden dat je portfolio bedrijven je nodig hebben.

In slechte tijden leer je je vrienden kennen en hangt veel af van de persoonlijke verhouding die je hebt met je aandeelhouders. Maurice had duidelijk niet de vertrouwensrelatie met de raad van commissarissen en de aandeelhouders die daarachter zitten. 

Meer geld voor Newconomy wordt achter de schermen alleen maar beloofd indien Maurice weggaat want er was geen vertrouwen meer bij deze onduidelijke partijen op de manier waarop hij met de pers omging en het bedrijf runde.  Een ex Bankier moet nu de zaak herorganiseren. 

Het gevecht in de komende weken wat zal resulteren in de aandeelhoudersvergadering beloofd spannend te worden, zal de Internet evangelist als zakenman overleven? Ik ga met mijn aandelen stemmen want dat Maurice niet zonder slag of stoot weggaat moge duidelijk zijn.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel