Home Vincent's Column Libretto

0 3257

In Amerika zijn in het afgelopen kwartaal voor het eerst meer laptops verkocht dan desktops. Ze zijn tegenwoordig snel, krachtig qua processorsnelheid, aansluitingen en geheugen en hebben alles aan boord wat iemand zou willen hebben. De prijzen zijn zo gedaald dat ze prima te betalen zijn.

Nu nog een laptop die je makkelijk kan meenemen en die bijna in je zak past. Zo’n mini laptop die nog geen kilo weegt, is de Toshiba Libretto U100. Een onvoorstelbaar compacte krachtpatser met een zeer grote harde schijf van 60 gigabyte, een snelle processor, prima batterijduur, ingebouwd draadloos internet en een scherm met een uitermate hoge resolutie.
Er zit ook nog een handige beveiliging in. Door je vinger op een scanner te leggen kun je makkelijk inloggen op Windows en op alle websites waar je een keer bent geweest.
De dvd-speler is niet ingebouwd, maar zit in het meegeleverde dockingstation. Onderweg is de Libretto dus niet echt goed te gebruiken als portable filmspeler. Maar ik kon in het vliegtuig drie uur naar films kijken die op de harde schijf waren gezet.

Lijkt dus een geweldige gadget die je voor het flinke bedrag van €1699 kunt aanschaffen. Toch kan ik ondanks alle pluspunten dit model niet aanbevelen.

Ik moet namelijk de eerste persoon nog tegenkomen die met het toetsenbord overweg kan. De toetsen zijn zodanig irritant dicht langs elkaar geplaatst dat je eigenlijk alleen maar met twee vingers kan typen. Bovendien moet je voortdurend op de toetsen kijken waardoor de Libretto als werkmachine eigenlijk nauwelijks is te gebruiken. Ook aan de muis, het bekende kleine potloodgummetje, moet je wennen. Zelf heb ik daar overigens geen probleem mee. Het scherm heeft wel een geweldige hoge resolutie maar is zo klein dat de lettertjes alleen voor een persoon met zeer scherpe ogen te lezen zijn. Ook vond ik het jammer dat je de Libretto niet kon gebruiken als Tablet PC met een aanraakscherm waardoor je veel het comfortabeler als elektronisch boek zou kunnen gebruiken.

Dat het anders kan bewijst de Flybook. In deze laptop van gelijke afmetingen zit een dvd-speler, een gprs modem en een groter scherm. Het apparaat werkt ook nog als een tablet pc. Het toetsenbord is prettig. Je kunt er blind mee typen, maar ja, het is ook geen Toshiba. Toshiba heeft het met deze minikrachtpatser bijna voor elkaar want bijna alles wat een mens zou wensen zit in dit bijzonder kleine apparaat. Maar toch moet dit model nog even terug naar de ontwerpafdeling want dit gaat niet werken.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel