Home Vincent's Column Leest u nog een papieren krant?

0 4636

Leest u nog een papieren krant? Ik kreeg het niet meer voor elkaar om elke dag mijn NRC te verwerken. Ik stortte steeds meer papier ongelezen weg dus ik heb de weekend krant genomen. Ik krijg elke vrijdag en zaterdag de papieren krant die ik met plezier doorworstel in het weekend. In plaats van de 280 euro die het me normaal kostte betaal ik nu euro en ik voel me meer in harmonie met het milieu.

 

Maar tot mijn verbazing kreeg ik met de wijziging geen toegang meer tot het digitale versie van de NRC op het internet. Bij de volkskrant en de telegraaf kun je deze weekend editie krijgen voor 150 euro per jaar en je krijgt dan toegang tot de complete krant in digitale vorm. Bij mijn NRC geld dat dus helaas niet. Meer betalen en minder krijgen, echte kwaliteit heeft zijn prijs.

 De volkskrant heeft na 1 jaar een echte digitale krant te hebben zo’n 10.000 leden hiermee geworven en compenseerde naar eigen zeggen het verlies van 4700 papieren lezers in het vierde kwartaal vorig jaar. Hoeveel mensen vooral de papieren zaterdag krant willen hebben en hoeveel de digitale editie lazen werd uit het bericht niet echt duidelijk maar 3 webpagina’s per dag is niet echt veel voor deze nieuwe digitale lezer.

 

Normaal heb ik de complete krant ook helemaal niet nodig want gewone kranten lezen op internet op een of andere manier helemaal niet prettig. Ik lees nu dagelijks www.nu.nl de internet krant die met 6 miljoen bezoekers per maand nu al populairder is dan de telegraaf op internet, die ik overigens wel prettig leesbaar vind en altijd even bekijk hoewel ik de papieren krant nooit aanraak.

 

Nu gaat het met die papieren kranten helemaal niet zo slecht. Het aantal abonnementen is weliswaar  in 5 jaar vermindert van 4.4 miljoen naar 4 miljoen maar er zijn ook weer 700 gratis spitsen en metro’s bijgekomen dus de lezers blijven wel komen.

 

Maar vroeger vond ik ook soms de personeelsadvertenties interessant om door te lezen of de auto advertenties van de telegraaf maar sinds marktplaats.nl en monsterboard.nl er is zijn deze categorieën sterk verminderd of verdwenen met de bijgaande revenuen.

 

En waarom lees ik nu toch zo anders op het internet dan op papier? Op papier kan ik grote stukken lezen, op het beeldscherm van mijn PC is dat bijna onmogelijk. Alle kranten hebben nu voor minder dan 100 euro toegang tot hun digitale edities maar ik geloof niet dat dit nu de oplossing is.

 

En ik snap ook niet waarom ik op internet zoveel minder waardering voor het eerbiedwaardige gehalte van de krant? Het idee dat wat daar staat gechecked is, uit minimaal 2 bronnen komt, dat er duiding aan is gegeven etc. Op internet ga ik bij een interessant onderwerp naar een paar verschillende sites toe en je ziet dan direct de verschillen of je ziet dat het bericht bij iedereen uit hetzelfde persbericht of persbureau komt . Iedereen schrijft elkaar eindeloos over, ook de papieren kranten overigens bij de meeste artikelen.

 

De reacties van lezers bij de artikelen zijn vaak ook zo interessant, wat me opvalt is dat dit extreem is bij de blogsites voor jongeren. Als je naar de populaire jongeren sites gaat zoals fok.nl, geenstijl.nl of reetecool.com dan is er op elk nieuws item direct 50 reacties en zijn die net zo interessant als het nieuws zelf. De klanten geven hun eigen duiding.

 

En hoezeer zit ik te wachten op een krant die zich op een intelligente manier verdiept in mij.

 

Ik lees me te barsten want er gebeurd een hele hoop in de wereld maar voor mij is de krant van de toekomst een krant die weet wat ikzelf interessant vind, niet doordat ik het opgeef maar doordat ze me volgen op de website en zien waar ik tijd aan besteed.

 

Vervolgens moet Philips nu echt dat elektronische inkt eens goed in productie nemen waarmee ze haarscherpe schermpjes kunnen maken die heerlijk zijn om te lezen, licht en overal mee naar toe kan nemen. Sony heeft het elektronische boek in Japan geïntroduceerd. 300.000 verschillende hagelwitte pagina’s op 2 batterijen met een device wat zeer licht en hanteerbaar is en waarmee het lezen een feest wordt. Europa moet nog even wachten.

 

Maar met dit soort ontwikkelingen gaat de krant zijn 3e jeugd tegemoet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel