Home In de media Kunnen we straks 9 miljard mensen voeden?

0 4368
Rudy Rabbinge

Rudy Rabbinge is emeritus universiteitshoogleraar Duurzame Ontwikkeling en Voedselzekerheid aan de Universiteit van Wageningen (WUR) en een zeer kundig en gepassioneerd spreker over voedsel.

Productiviteit

We zijn als mens véél en véél productiever geworden in het produceren van voedsel. Oogstte een goede boer met een heleboel mankracht in de Middeleeuwen nog 800 kg tarwe per hectare, inmiddels produceren we 9000kg per hectare en hebben we daar slechts 12 uren voor nodig. De piek zag je in de jaren 30, er kwamen betere rassen, betere waterhuishouding, betere bemesting, betere gewasbescherming en natuurlijk deed ook de mechanisatie zijn werk.

Optimistisch over de toekomst

Deze feiten stellen prof. Rabbinge zeer optimistisch over de toekomst. We hebben enorme winsten geboekt op het terrein van voedselproductie en volgens prof. Rabbinge blijven we deze winsten ook in de toekomst boeken. Zo zijn we in staat om genetisch gemodificeerd voedsel te produceren. Voor veel mensen klinkt dit als iets engs, maar het stelt ons in staat om zéér efficiënt voedsel te produceren dat beter is opgewassen tegen ziektes. We hebben een enorme slag gemaakt en hebben het daarmee voor elkaar gekregen dat we ook in de toekomst de wereld kunnen blijven voeden.

Voedselkwaliteit

Ook over de kwaliteit van voedsel is de professor tevreden. In maximaal 2 uur na de oogst moet ons voedsel te eten zijn of in de diepvries liggen. De productiviteit in kassen is drastisch verhoogd. Kassen leveren nu zelfs energie in plaats van dat ze energie kosten. Werken met steenwol en biologische bestrijding zorgt ervoor dat we slechts 4kg water per kg tomaten nodig hebben, in Spanje is dit nog 50kg water per kg tomaten.

Prof. Rudy Rabbinge in Digital Transformation

Kritiek op ons voedsel noemt hij gelegitimeerd maar ook zwaar overdreven. Hoe ziet de toekomst van onze voedselproductie eruit? Welke rol speelde hij voor de Verenigde Naties om ook de situatie in Afrika te verbeteren en welke technologie stelt ons in staat om nóg efficiënter voedsel te kunnen produceren? Ik praat erover met prof. Rudy Rabbinge.

Beluister de hele uitzending

Naast Rudy Rabbinge was ook Edwin Koot te gast. Hij is de directeur van Solarplaza, een organisatie die wereldwijd congressen organiseert over zonne-energie en ons alles kon vertellen over de toekomst van zonne-energie.

Interview voor de uitzending

Bekijk ook mijn interview met professor Rabbinge vlak voor de uitzending.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel