Home Vincent's Column Koop NOOIT een Harde schijf recorder zonder EPG!

1 3559

Afgelopen maandag kwam het consumenten programma radar met een Item over Hard disk recorders. Er waren in hun eigen forum bijzonder veel klachten binnengekomen. Vooral Philips moest het ontgelden want 34% van hun eerste generatie recorders had volgens de kijkers problemen. Als zo’n onderwerp in radar komt betekend dit dat het onderwerp mainstream is geworden. Dat klopt ook wel want 10% van de families heeft nu zo’n harde schijf recorder. In 2006 zijn er 350.000 verkocht en in 2007 verdubbeld de penetratie naar 20% want er vliegen 650k de winkel uit. Binnen 3 jaar verwacht cijfer boer GFK dat meer dan 50% een hard disk recorder hebben dus in 2010 heeft de consument de macht om voor Televisie reclame te kiezen en moet deze industrie zich aan aanpassen.
Eerst even een verzuchting, radar vond het een schandaal dat veel harde schijf recorders van de eerste generatie kapot gingen. Ik denk dat het werkelijke percentage dat faalde rond de 10% lag en die mensen krijgen, als ze het weten, tegen bijbetaling van 100 euro een nieuwe recorder van Philips dus dat valt wel mee. De huidige generatie heeft dat soort problemen niet meer.

Wat echt een schandaal is dat in 2006 maar liefst 70% van de mensen een harde schijf recorder kocht zonder een ingebouwde EPG, een elektronische programma gids. Dat is zo dom, en maakt het ding gelijk aan een video recorder die mensen alleen maar gebruikt om tapes af te spelen. Je moet een goede, snelle, en eenvoudig te doorzoeken programma gids hebben waar je op een programma kunt clicken om het op te nemen en met een andere druk op de knop de hele serie kunt vastleggen. De opnames op een HD recorder zijn nu allemaal van goede kwaliteit, 160 gigabyte hard disk geeft je meer dan 100 uur opgenomen TV programma’s wat meer dan genoeg is maar echt, het belangrijkste is die programma gids. Van de papieren televisie gids tijden in zitten kloppen kan niet meer en mensen doen het ook niet. Onvoorstelbaar dat Radar dat soort issues niet aan de orde stelt. Anno 2007 loopt nog steeds 50% de winkel uit zonder een EPG, fabrikanten zouden dat soort producten niet moeten leveren.

De EPG gaat in de toekomst ons helpen wat wij kijken. Niet kanalen zoals RTL4, Nederland 1  of 10 maar de programma’s die gesorteerd worden op alle mogelijke manieren. De beste series, films, documentaires, soaps. In tweede instantie komen daar reviews bij en de ratings van de kijkers met de duim omhoog en omlaag. We gaan aan de gids vragen: Wat kijken mensen zoals ik nog meer? Wat van de 2000 uur programma’s deze week is voor mij interessant? Het resultaat zal zijn dat mensen voor de helft gaan kijken naar de long tail , kleine niche programma’s die aansluiten op hun interesses. Wie de online TV gids bepaald is net zo als Google koning van het medium.

20% van de families hebben in de USA een hard disk recorder en de kabel en satelliet bedrijven zij leidend. Zij leveren een HD recorder doos voor 10 dollar per maand bij het abonnement en zijn nu marktleider. In Nederland zijn de kabel bedrijven ontzettend langzaam geweest. Ik heb nu een UPC recorder voor 10 euro per maand gehuurd. Al mijn digitale televisie kan in prima kwaliteit worden opgenomen. Helaas is de gids nog irritant langzaam en wekelijkse series opnemen is er nog niet bij. Als je vraagt om een lijst van films dan krijg je enkel het betaalde aanbod waarmee mijn punt maar eens bewezen is. Wie de gids heeft, heeft de gebruiker.

Voor de consument is dit fantastisch. Je kijkt de drie uur per dag niet meer naar wat je langs zapped maar gaat steeds meer je interesse achterna en kunt alle reclame die je niet bevalt doorspoelen. Voor de reclame wereld betekend dit een enorme aanpassing in de komende 5 jaar. Kunnen ze omgaan met een consument die zich als een andere coach potato gedraagt. Ze zitten nu vaak in de ontkenningsfase of discussiëren of het skippen van advertenties wel of niet gaat gebeuren.

In de komende 3 jaren wordt het gevecht om de elektronische televisie gids beslecht. De hard disk recorder zal meer invloed hebben dan de overgang naar digitale televisie.

1 REACTIE

  1. Ik heb een recorder met EPG,maar gebruik het zelden,omdat een programma,zeker bij de commercielen,of later begint dan het opgegeven tijdstip,of men mist het eind.Dus een programa van 20.00 tot 21.00,plug ik als volgt in.beginnen,19.50.en eindigen 21.15.om zeker te zijn,dat het hele programma er op staat.

Reageer op dit artikel